Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Desenes de milers de bascos reivindiquen la pau i el dret a decidir d’Euskal Herria

|

- Publicitat -

El tripartit basc (PNB, EA i EB) i Aralar, han mobilitzat, segons els organitzadors, unes vint mil persones, que s’han congregat en els sis punts de concentració programats entre Gernika i Vitòria. En els diferents punts de concentració, els congregats han elaborat diversos mosaics fins completar entre els sis punts les paraules ‘Euskal Herria bakea bai, erabakia bai’, que s’han pogut veure des de l’aire, mitjançant un helicopter, que ha permès que els diferents punts de concentració es poguessin veure en una pantalla gegant ha presidit l’acte central de la reivindicació, que ha tingut lloc a Vitòria i que ha comptat amb la participació del lehendakari, Juan José Ibarretxe.

A Vitòria, quatre representants dels diferents partits (PNB, EA, EB i Aralar) que han impulsat la mobilització, han llegit un manifest en què s’ha reivindicat l’existència del poble basc i ‘el nostre dret a ser consultats per decidir lliure i democràticament el nostre propi futur’. En el manifest també s’ha exigit a ETA que ‘expressi de forma inequívoca la seva voluntat de posar fi a la violència’ i s’han denunciat ‘els excessos legislatius i judicials que han vulnerat els drets, llibertats i garanties democràtiques de persones, grups, partits polítics, mitjans de comunicació i líders polítics i institucionals’. En el manifest també s’ha reivindicat el paper protagonista que ha de tenir la societat basca en un país en què ‘la imposició, la violència i la prohibició, constitueixen pràctiques i decisions sense futur, que desgraciadament estan presents en la vida del nostre poble’.

Publicitat

Al final de l’acte, la portaveu del govern basc, Miren Azkarate, ha assegurat que aquesta concentració reivindicativa, és un primer pas ‘que s’ha de mantenir en el temps per aconseguir un dret a decidir que ha vingut per quedar-se amb nosaltres’. Per Azkarate, la convocatòria, que ha unit metafòricament Gernika amb Vitòria, ha estat una forma nova i interessant de protestar contra la prohibició de la consulta, que s’havia d’haver dut a terme avui, i reclamar pacíficament el dret a decidir del poble basc.

Dos detinguts per protestar contra un acte de la Falange

La mobilització impulsada pel tripartit basc i Aralar, no ha estat la única que s’ha dut a terme en un matí farcit d’actes al País Basc. A pocs metres de la plaça del Foro, on els partits favorables a la llei de consulta han reivindicat el ‘dret a decidir’ del País Basc, la Falange ha dut a terme una altra manifestació en què reivindicava la unitat de l’Estat. En el marc d’aquesta convocatòria l’Ertzaintza ha detingut dues persones d’entre un grup que s’ha congregat per protestar contra la celebració d’aquesta manifestació, aprovada pel tribunal de justícia basc malgrat l’advertència de la conselleria d’interior basca que hi podria haver incidents.

L’Ertzaintza ha carregat contra el grup que s’ha congregat contra els manifestants falangistes i s’han produït aldarulls en la part antiga de la capital alabesa. Els manifestants han encreuat contenidors i han llançat objectes als membres de la policia.

D’altra banda, han completat la matinal de concentracions i convocatòries al País Basc, el partit socialista, que ha organitzat un acte al costat del Gugghengeim, a Bilbao, per commemorar el 29è aniversari de l’estatut de Gernika, i l’esquerra abertzale, que també ha recordat l’estatut de Gernika en un acte celebrat a Sant Sebastià. A Bilbao, el líder dels socialistes bascos, Patxi López, ha defensat l’estatut ‘com l’instrument que garanteix la nostra capacitat i dret a decidir’ i ha assegurat que si fos escollit com a lehendakari buscaria el consens de tots els partits ‘per actualitzar l’estatut’. Per la seva banda, l’esquerra abertzale ha fet una crida ‘als sectors independentistes’ per buscar en el dret d’autodeterminació un punt de trobada ‘per començar a construir el canvi que necessita el País Basc’. Pels abertzales, l’actual marc estatutari ‘està esgotat i mort’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut