Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Descoberta la bandera d’una unitat militar de la guerra dels Segadors

El Museu d’Història de Catalunya mostra una bandera que ha estat amagada secretament durant tres segles i que pertany a una unitat militar que va participar en la guerra dels Segadors (1640-1652). Es tracta d’un estendard de gran valor històric i un dels pocs objectes conservats després de la rendició de Barcelona el setembre de 1714. L’estendard ha estat analitzar per experts del Museu d’Història de Catalunya i del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa, que situen el seu origen en el segle XVII.

Redacció 04/02/2008

Una història de pel·lícula. Han hagut de passar 4 segles, plenes de cabòries i aventures, fins que aquesta descoberta acabi en un museu. Amb aquesta troballa, Catalunya ha recuperat un símbol que pot ser considerat dels més rellevants de la seva història. Es tracta d’un estendard que va pertàner a una unitat militar que va participar a la guerra dels Segadors (1640-1652) i que, molt probablement, també va servir d’ensenya a un batalló d’artilleria lleugera del Vallès Occidental durant la defensa de Barcelona en plena guerra de Successió (1702-1714).

Al teixit, hi apareixen quatre imatges religioses representades en l’ensenya, que van ser pintades a mà per algun artesà local, donada l’escassa qualitat artística del treball, són fàcilment identificables i corresponen a Sant Pere i la Mare de Déu del Roser en un dels costats, i a Sant Llorenç i Sant Antoni de Pàdua, en l’altre.