Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Denuncien ”tracte denigrant” a les persones amb malaltia mental a l’anunci de Coixet

ACN/Redacció| L'anunci nadalenc de Campofrío, dirigit per Isabel Coixet, ha aixecat polseguera des del primer minut. Ara, Salut Mental Catalunya (SMC), que agrupa entitats de salut mental, ha manifestat el seu rebuig a l'espot perquè considera que atempta contra la dignitat de les persones amb un problema de salut mental i vulnera els principis recollits a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat.

Redacció
Redacció 28/12/2017
La minipel·lícula de Coixet mostra el que sembla un centre de salut mental on diverses cares conegudes es tracten d'un problema d'”Amodio” que -segons l'agència de publicitat McCann, que ha inventat el concepte- és la capacitat dels espanyols d'estimar i odiar a la vegada alguna cosa.  A l'anunci, es fa una referència a la situació política a Catalunya titllant d'”esquizofrènia banderil” una situació on algunes persones discuteixen sobre quina bandera col·locar al balcó. Per aquest motiu, la directora catalana ja havia estat criticada a la xarxa. 

 

Pel que fa a la denúncia de Salut Mental Catalunya, apunten que l'espot reforça els falsos mites vinculats a la salut mental i incorre en una total manca de respecte amb el dolor de les persones que pateixen algun problema per què es frivolitzar, per exemple, amb l'ingrés en centres psiquiàtrics o l'ús de camises de força. Des de la federació, es considera que es ''caricaturitza i banalitza'' el patiment d'aquestes persones. A més, creuen que campanyes com la de Campofrío apel·len a un ''estereotip ranci i maldestre que es mofa d'aquestes persones'' i consideren que és ''intolerable i indigne d'una societat moderna''.

En aquest sentit, insisteixen que mostrar que les persones amb problemes de salut mental viuen recloses en centres psiquiàtrics i amb manilles de força, i fer-ne mofa és una manca de respecte a la feina d'aquestes persones i les seves famílies per trencar amb certs prejudicis, alhora que suposa un desconeixement de la salut mental.