Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Denuncien que Rosell és investigat per comissions ‘il·legals’ embutxacades en motiu d’un Brasil-Portugal

El candidat a la presidència del FC Barcelona Alexandre Sandro Rosell critica tot sovint els negocis que el club ha realitzat amb el govern de l’Uzbekistan durant la presidència de Joan Laporta, anunciant als quatre vents que si ell esdevé el nou president rescindirà el contracte ‘perquè no es pot portar l’emblema d’Unicef a la samarreta i tenir tractes amb aquest govern’. Però paral·lelament a la seva proclama de mans netes, Rosell és investigat per la fiscalia de Brasília i pel Tribunal de Comptes carioca per les comissions ‘il·legals’ que presumiblement s’hauria embutxacat per organitzar un enfrontament amistós entre el Brasil i Portugal el 2008, segons que denuncia l’excap de premsa del Barça, Jordi Badia.

Redacció
Redacció 23/05/2010

Badia explica que fa dies va rebre un correu denunciant ‘els problemes que Sandro Rosell té amb la Fiscalia de Brasília i el Tribunal de Comptes, encausat per un afer de comissions derivades d’un partit amistós de l’any 2008 entre Brasil i Portugal organitzat per una empresa seva que és qualificada de fantasma’.

El correu citat per Badia exposa que Rosell és propietari de l’empresa Ailanto Marketing Ltda -qualificada de ‘fantasma’-, que va rebre 9 milions de reals (uns 3 milions d’euros) de la secretaria d’esports del govern de Basília DF per a organitzar el partit inaugural de l’estadi Bezerrao entre Brasil i Portugal. La fiscalia i el Tribunal de Comptes consideren que el pagament va ser il·legal ‘i n’exigeixen la devolució i responsabilitats a tots els implicats, per actuar de forma fraudulenta i amb mala fe’.

Badia va publicar aquesta dada el divendres, que va tenir una segona part ahir dissabte: ‘A. em truca d’hora al matí, entre esverat i sorprès per la meva innocència o coratge, no sap com qualificar-ho. Em diu que com és que he gosat publicar els problemes de Sandro Rosell amb la justícia del Brasil. M’explica que aquest tema fa dies que circula entre les redaccions dels diaris del país, però que cap ha gosat treure’l encara i que, de fet, no pensen publicar-ho mai. I que si no sabia que Rosell ha dit que està molt tranquil perquè no hi haurà cap periodista que s’atreveixi a treure’n ni una ratlla.’

Badia es defensa dels qui dubten de la seva professionalitat -‘No hagués comentat ni copiat cap correu electrònic, ni hagués fet cas a cap informació que no hagués comprovat abans i n’hagués valorat la transcendència’-, alhora que s’exclama ‘que els diaris no ho hagin publicat per por a les represàlies de Rosell, si arriba a ser president’.

Badia no es queda en aquesta reflexió i aporta tot un seguit d’enllaços oficials que demostren que la justícia brasilenya està investigant si Rosell va cometre delicte o no: ‘Tota aquesta qüestió va començar com a investigació parlamentària arran d’una pregunta del diputat Paulo Tadeu. El Tribunal de Comptes va fer el corresponent informe i la fiscalia va obrir investigacions judicials. És veritat que la informació a Internet costa una mica de trobar i t’hi has de passar una bona estona, però hi és tota i actualitzada. Perquè, al capdavall, es tracta de registres públics. Es pot començar a navegar a partir de: http://www.paulotadeu.com.br/arquivos/RDI-RQ-01542-2009.pdf / http://www.paulotadeu.com.br/arquivos/RDI-RQ-01455-2009.pdf / http://www.paulotadeu.com.br/arquivos/JOGO%20BRASIL%20(2).pdf‘.

A banda d’aquests enllaços aportats per Badia, la cadena esportiva ESPN ja es va fer ressò dels entrebancs de Rosell amb la justícia brasilenya l’any passat (Panetone e circo), així com l’emissora de ràdio CBN: Empresa de fachada recebe R$ 9 mi do governo do DF para realização de jogo entre Brasil e Portugal, em 2008.