Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Denuncien la suplantació del lehendakari Ibarretxe a la xarxa social d’Internet Facebook

Dos internautes catalans han denunciat la suplantació del lehendakari Juan José Ibarretxe a la xarxa social d’Internet Facebook i han iniciat una campanya perquè es vagin donant de baixa els prop de 300 contactes d’aquesta pàgina. Els desconeguts que han creat la pàgina sense el vistiplau d’Ibarretxe no estan fent, aparentment, cap ús injuriós ni malintencionat. La presidència basca està estudiant les accions a emprendre els propers dies. De moment, els serveis de premsa del lehendakari s’han limitat a desmentir que la pàgina d’Ibarretxe al Facebook correspongui realment al lehendakari.

Redacció
Redacció 29/04/2008

El periodista Eduard Vallory i l’economista Elisenda Paluzie són els internautes catalans que han començat una campanya de denúncia de la suplantació de la identitat digital del lehendakari Juan José Ibarretxe al Facebook, que és una de les eines de la xarxa social més conegudes a Internet i amb gran predicament entre la comunitat catalana. De fet, bona part dels prop de 300 contactes que s’identifiquen com a amics d’Ibarretxe al Facebook són bascos i catalans. Vallory ha començat a demanar als internautes catalans que s’esborrin de la pàgina d’Ibarretxe perquè en un correu electrònic enviat a l’administrador aquest va confessar que l’autoria no corresponia al lehendakari, a ningú de la seva confiança ni a cap dels serveis institucionals o del partit.

L’Agència Catalana de Notícies (ACN) va traslladar al servei de premsa de la presidència basca aquesta campanya que circulava per la xarxa i lluny de ser-ne conscients han admès que desconeixien l’existència de cap espai d’Ibarretxe al Facebook. Com que aparentment l’ús que en fan d’aquest espai no és injuriós ni calumniós, sinó simplement un exercici de suplantació de la identitat digital del lehendakari, el govern basc encara no ha pres cap decisió sobre les mesures que adoptaran.

La presència d’Ibarretxe al Facebook sembla creïble perquè el to és aparentment institucional, a excepció d’una adreça de correu electrònic que no correspon amb les adreces del govern basc ni del Partit Nacionalista Basc. A l’espai, es remet al web oficial d’Ibarretxe. Les campanyes a les quals està adherida la pàgina són de clus esportius bascos, causes nacionalistes i independentistes i, curiosament, dues campanyes com el processament de José María Aznar al Tribunal Penal Internacional i la foragitació de Mariano Rajoy com a candidat al Facebook.