Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Demanen refundar Podemos!

La indigestió de les eleccions andaluses, amb una Teresa Rodríguez en peu de guerra contra les imposicions d ela direcció de Madrid, i la sortida en fals de Juan Carlos Monedero acusant la cúpula d’haver esdevingut casta, i de sentir-s’hi incòmode (malgrat haver-hi contribuït), ha provocat una situació paradoxal com és que se’n demani la seva refundació.

Redacció
Redacció 04/05/2015

Malgrat ser un partit jove i encara en fase de desenvolupament, el partit que governa Pablo Iglesias ja s’està ofegant d’èxit abans de tastar-lo, fins al punt d’haver generat unes expectatives que han esdevingut la soga al coll de la cúpula. Un grup de gent propera a la formació han publicat una carta al diari Público denunciant que el partit s’ha deixat emportar massa per la febre de les enquestes i en demana recuperar l’essència del 15M, la motivació real de la fundació del partit.

Model esgotat en temps rècord

“Privado voluntariamente de la organización, Podemos se vio así obligado a una sucesión de decisiones basadas únicamente en las encuestas de opinión, las tertulias televisivas y el sondeo electoral”. Els articulistes posen com a raons del desencís i l’estancament de la formació el cas Monedero i la gestió, com dèiem abans, dels pactes post eleccions andaluses. També apunten que les disputes internes i el forat en el bipartidisme que van obrir ha propiciat l’entrada en escena de Ciudadanos, que es mou amb molta més gràcia que Podemos en el terreny del centrisme ambigu.

Els autors demanen doncs “Aprovechar este momento para lanzar un debate organizado y plural del que salga un nuevo Podemos, que desarrolle estratégica y organizativamente la fuerza de confrontación y ruptura que tenía el primer Podemos, parece la única opción real”. Així constaten indirectament que en un temps rècord, el model de gestió del partit i el lideratge de Pablo Iglesias ha quedat esgotat. 

Refundació per democratizar el partit

“Pasadas las elecciones de mayo, es preciso apostar por una nueva constituyente del partido. En el marco de esta nueva asamblea ciudadana se debería revisar y democratizar el modelo organizativo, y al mismo tiempo definir la discusión estratégica sobre nuevos términos”. Això no vol dir altra cosa que els autors qüestionen que actualment el partit funcioni de forma democràtica. No qüestionen directament la figura de Pablo Iglesias, però un procés de renovació com cal no s’entendria sense la renovació del seu lideratge, una renúncia que de ben segur el tertulià i eurodiputat Iglesias no està disposat a acceptar.