Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

Demanen 470 anys de presó per als nou acusats de la mort de Josep Maria Isanta durant la Patum de Berga

El judici pels nou majors d’edat implicats en la mort del jove Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum de l’any 2005 ha començat a l’Audiència de Barcelona. Coincidint amb l’inici del judici, la Plataforma per la Convivència al Berguedà ha convocat una concentració silenciosa de cinc minuts que tindrà lloc també aquest dimarts a partir de dos quarts de nou del vespre a la plaça de Sant Pere de Berga amb l’objectiu de donar suport als familiars i amics de Josep Maria Isanta. La Plataforma espera que en el judici quedi provat que la mort del jove és un fet constitutiu d’assassinat i no d’homicidi com demana el fiscal, segons ha explicat el portaveu del col·lectiu, Josep Sensada.

Redacció
Redacció 02/10/2007

El judici pels nou majors d’edat implicats en la mort del jove Josep Maria Isanta ha començat fort aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona. En principi, s’han previst 14 sessions, tot i que si fos necessari n’hi hauria una quinzena. Així el judici s’allargarà fins el dia 22 o 23 d’octubre.

La Fiscalia demana 470 anys de presó per als nou acusats de matar Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum de l’any 2005 a Berga. L’acusació pública considera que aquests nou acusats van participar en una desena d’agressions durant la nit del 27 de maig de 2005, i a banda de matar a Isanta també van cometre tres intents d’homicidi, desordres públics i diverses lesions i amenaces.

El primer acusat en declarar Juan P.P. ha explicat que estava amb alguns dels acusats quan va veure ‘una baralla multitudinària’ però no va participar en cap agressió, només va defensar una noia quan l’estaven pegant.

Convocada una concentració silenciosa amb motiu de l’inici del judici

La Plataforma per la Convivència al Berguedà està ‘esperançada’ i espera que en el judici s’acrediti que la mort del jove és un fet constitutiu d’assassinat –tal com demanen les acusacions particulars–, i no d’homicidi, com demana el fiscal, segons ha explicat el portaveu del col·lectiu, Josep Sensada.

Sensada també ha comentat que esperen que els nou majors d’edat acabin imputats ‘pel mateix’. Sensada ha dit que estan confiats i que esperen que ‘en el judici es faci justícia’, i que respectaran la decisió judicial sigui quina sigui.

Paral·lelament, el portaveu del col·lectiu ha anunciat una concentració silenciosa de cinc minuts a partir de dos quarts de nou del vespre d’aquest dimarts a la plaça de Sant Pere ‘per donar suport als afectats’.

Retirada

L’Ateneu Columna Terra i Llibertat i el Centre d’Estudis Josep Ester Borràs s’han retirat com a acusació particular al judici per la mort de Josep Maria Isanta, que començarà aquest dimarts a l’Audiència de Barcelona. En un comunicat que han fet públic, els dos col·lectius afirmen que malgrat no confiar en ‘l’aparell judicial’, en un principi van apostar per aquesta via ‘per tal que es conegués el que va passar i intentar que s’esclarissin els fets’. Després de dos anys, però, han decidit retirar-se perquè estan convençuts de la ‘inutilitat total’ de la via judicial. Els dos col·lectius critiquen sobretot l’actitud de l’Ajuntament de Berga i dels Mossos d’Esquadra.