Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

De la Rosa accepta un pacte per l’apropiació indeguda de capital de Grand Tibidabo

El financer Javier de la Rosa ha acceptat una pena de tres anys de presó pels delictes d’apropiació indeguda dels que està acusat per la Fiscalia i les acusacions particulars que representen accionistes d’aquesta companyia. Tot i això, l’advocat de l’estat manté les acusacions contra de la Rosa i quatre persones més per un delicte de frau fiscal, i per això, el tribunal de la Secció Segona de l’Audiència de Barcelona haurà de decidir si continua el judici per aquest delicte contra aquests cinc processats o bé, anul·la el procediment com demanen les defenses perquè consideren ‘nul·la’ la prova en què es basa aquesta acusació.

Redacció 11/12/2007

Aquest dilluns a l’Audiència de Barcelona havia de celebrar-se el judici contra Javier de la Rosa i vuit persones més per l’apropiació indeguda de capital de l’empresa Gran Tibidabo, que va començar al 1991. Tot i això un pacte entre la Fiscalia, l’acusació particular i els advocats defensors especificava que de la Rosa admetria haver participat en aquesta apropiació d’uns 11.000 milions de pessetes i seria condemnat a tres anys de presó. Per la resta de processats, les penes oscil·larien entre els sis mesos i l’any i mig de presó.

Aquest pacte només ha afectat als delictes relacionats amb aquesta apropiació indeguda ja que la Fiscalia va retirar els càrrecs per frau fiscal. L’advocat de l’Estat ha mantingut les imputacions per aquests delictes contra de la Rosa i quatre persones més implicades, Florenci Cerdà, Joan Cruells, Carolina Malagelada i Arturo Piñana, i els demana penes entre els dos anys i dos mesos de presó i els quatre anys.

Com el procediment ‘és complex’, el president del Tribunal ha decidit suspendre fins el 14 de gener la decisió sobre si es fa el judici per aquest frau fiscal o bé s’arxiva la causa com reclamen les defenses. També prendrà una decisió sobre el pacte entre les parts per l’apropiació indeguda de capital.

El nou acord entre la Fiscalia, les acusacions particulars i les defenses estableix que Javier de la Rosa, Joan Cruells, expresident de Grand Tibidabo, Florenci Cerdà, expresident de CNL, i Manuel de Prado i Colón de Caravajal, exdiplomàtic, estan acusats d’un delicte d’apropiació indeguda, mentre que Arturo Piñana, apoderat de l’empresa, i Ramón Fiter, empresari, són responsables de cooperació necessària per aquesta apropiació. Per això, la Fiscalia demana tres anys de presó a De la Rosa, un any a Cruells, Cerdà, de Prado i Fiter i sis mesos a Piñana. La Fiscalia ha retirat els càrrecs per un delicte contra la hisenda pública d’aquests processats. També retiren l’acusació contra Carolina Malagelada ja que ha prescrit el delicte d’apropiació indeguda.

Aquesta rebaixa de les penes de presó, la Fiscalia va arribar a demanar 13 anys per Javier de la Rosa, arriba després de l’acord que totes les parts han acceptat en aquest inici del judici encara que el tribunal s’haurà de pronunciar si l’accepta el pròxim dia 14 de gener quan es reprengui la sessió. De moment, ha quedat constància que els acusats han reparat part del dany indemnitzant parcialment accionistes de Grand Tibidabo, i que aquestes acusacions no han renunciat a emprendre accions legals per la via civil per obtenir més diners. La Fiscalia calcula que l’import apropiat dels inversos de Grand Tibidabo, i desviats cap a altres empreses dels processats, supera els 68 milions d’euros. Gràcies a aquest acord també s’ha retirat l’acusació contra la dona de Javier de la Rosa, Mercedes Misol, i de Miquel Soler.

Tot i aquest acord, l’advocat de l’Estat manté la petició per Javier de la Rosa, Florenci Cerda i Joan Cruells de quatre anys de presó i multa de 600 milions de pessetes per un delicte contra la Hisenda Pública, i per Arturo Piñana i Carolina Malagelada dos anys i dos mesos de presó i multa de 300 milions de pessetes per un delicte de cooperadors necessaris per defraudar a Hisenda. Segons l’advocat de l’Estat, els processats van cometre el frau l’any 1991 en l’adquisició de l’empresa CNL per part de Grand Tibidabo.

Els advocats de la defensa d’aquests processats han demanat que es declari ‘nul·la’ la prova, una inspecció d’Hisenda, en què es basa l’acusació de l’advocat de l’Estat ja que ‘és inconstitucional’ segons l’advocat de Javier de la Rosa, Francesc Jufresa, perquè es va fer quan s’estava investigant penalment a la companyia, i per tant ‘s’havien d’esperar a que acabés la instrucció’. A més també consideren que el delicte, de fa 16 anys, ja ha prescrit i per això demanen la nul·litat de les actuacions.

El pròxim 14 de gener el tribunal haurà de fer públic, de forma motivada, una interlocutòria on indicarà si es continua el judici per aquests delictes contra la Hisenda Pública o sobreestima la causa contra aquests processats. A més, haurà de decidir sobre el pacte pels delictes d’apropiació indeguda arribat entre els processats, les acusacions particulars i les defenses. Jufresa també ha declarat que no té perquè entrar el seu client a la presó amb aquests 3 anys amb què s’ha conformat, i que tot dependrà de l’acumulació de penes per diversos delictes.

Entre les curiositats d’aquest judici cal destacar que Javier de la Rosa no s’ha assegut amb la resta dels acusats sinó que ho ha fet al costat dels advocats ja que representava, com a lletrat, alguna de les empreses seves, que els demanen responsabilitats civils per aquestes delictes. De la Rosa és advocat col·legiat i per tant ha pogut complir aquesta funció de representant legal d’aquestes companyies seves en aquesta sessió. En principi aquest judici està pensat perquè acabi a finals del pròxim abril.