Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

D3M crida a votar amb les seves paperetes tot i l’anul·lació de la candidatura

‘Ni abstenció ni vot nul, l’esquerra abertzale l’1 de març vot vàlid’. Així ha reaccionat Demokrazia Hiru Milloi (D3M) a l’anulació de la seva candidatura a les eleccions basques. La plataforma de l’esquerra abertzale radical ha animat als seus simpatitzants a acudir a les urnes l’1 de març i votar amb les paperetes de D3M. ‘Milers de vots vàlids per passar de la no democràcia a una democràcia pels tres milions de ciutadans’, ha declarat el número dos de la llista de D3M per Biscaia, Julen Aginako. ‘Milers de vots vàlids i d’or per frenar el nou frau estatutari i constitucional que fan el PNB i el PSOE, portant el país a una situació d’estat d’excepció i de neofranquisme’, ha dit.

Redacció
Redacció 16/02/2009

D3M ha convocat una roda de premsa a Bilbao un dia després que el Tribunal Constitucional confirmés l’anulació de la seva candidatura i la d’Askatasuna. No obstant això, Aginako ha ressaltat aquest divendres que ‘la gent d’abertzale i d’esquerres estarà votant l’1 de març acompanyats per milers de persones que sap que el futur està en les seves mans’. En qualsevol cas, un vot que després de l’anulació de les candidatures de produir-se serà nul.

Aginako ha dit que ‘la papereta de D3M, el seu projecte polític, programa i alternativa per aquestes eleccions ha de sobreviure, i sobreviurà i omplirà, ha assegurat, les urnes el pròxim 1 de març. ‘D3M va néixer per aconseguir un escenari democràtic i acabar amb una situació de repressió i impulsar un espai independentista i fer que s’aconsegueixi la democràcia i tothom es pugui presentar’, ha dit.

El representant d’aquesta formació abertzale ha criticat que la sentència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional ‘no compleix cap dels requisits del relator de les Nacions Unides’. Segons ha dit, ‘no hi ha cap prova contundent ni proporcional ni garantia judicial i vulnera el dret fonamental a la participació política i a ser escollir’.

Aginako ha anunciat que D3M presentarà un recurs al Tribunal d’Estrasburg. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que els hi donarà la raó. ‘Amb aquestes sentències, amb les detencions i el processament de 21 bascos, avui ha quedat evident que l’estat espanyol no és de dret’, ha recalcat. Així mateix, ha criticat el silenci còmplice ‘dels aprofitats del PNB i companyia’. De fet, ha recalcat que tothom en vol treure profit de que no es puguin presentar.

També ha criticat el candidat a lehendakari del PNB, Juan José Ibarretxe, per assegurar que portaria a terme una consulta el 25 d’octubre del 2008 i al final no fer-ho. ‘Tothom és testimoni que Ibarretxe no va anar a votar’ aquell dia, ha apuntat.