Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Cultura podria declarar bé cultural d’interès nacional l’edifici del Roser de Lleida

|

- Publicitat -

L’Ocell Negre va presentar el passat 22 de març del 2006 una petició als Serveis Territorials de Cultura a Lleida per declarar el Roser bé cultural d’interès nacional, la mateixa categoria, expliquen, en què està catalogat el Fossar de les Moreres. L’objectiu, explica Ferran Dalmau, és protegir el Roser. La resposta ha arribat tres anys més tard, concretament, el 22 de gener del 2009, i ho ha fet favorablement. El document explica que Cultura, després d’haver fet els estudis pertinents, accepta la proposta de l’associació l’Ocell Negre, i anuncien que enviaran aquest informe a la Generalitat ja que aquesta declaració s’ha d’aprovar mitjançant un acord de Govern.

Cal però, encara un estudi de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per completar la documentació que ha de ser aprovada per la Generalitat o pel Parlament de Catalunya. En cas de declarar-se finalment el Roser bé cultural d’interès nacional, caldria canviar el projecte de Parador presentat per Paradores Nacionales.

Publicitat

Dalmau explica que és compatible el parador amb el Roser però que aquest document obligaria a preservar alguns espais que ara no es contemplen com ara el claustre. El projecte actual preveu cobrir el claustre i col·locar-hi un ascensor. En cas de declarar-se el Roser bé cultural caldria reformular el projecte i conservar el claustre tal qual.

Aquesta carta tramesa per Cultura indica també que s’iniciarà la tramitació per aquesta declaració ‘en funció del que les disponibilitats pressupostàries vagin permetent’. Dalmau demana per tant a ERC, ja que és el partit que s’encarrega de Cultura, que ‘agilitzi els tràmits’ ja que ara ‘la pilota’ està a la seva teulada i que aquesta és ‘l’última oportunitat per salvar el Roser’. Les obres de transformació del Roser en Parador havien de començar aquest primer trimestre del 2009, tot i que encara estan aturades a causa de diverses al·legacions presentades.

L’edifici del Roser

El convent del Roser és un edifici històric de la ciutat de Lleida

Publicitat

Opinió

Minut a Minut