Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Cultura invertirà 24 milions d’euros en un pla de foment de lectura pel període 2008-2010

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha explicat a la Fira del Llibre de Frankfurt la seva voluntat d’impulsar un pla de foment de lectura ‘transversal’ que impliqui diferents agents de la societat i que tingui com a principal objectiu incentivar entre els joves la lectura en llengua catalana en qualsevol tipus de suport, ja siguin diaris, publicacions periòdiques o llibres. Per aconseguir-ho, està previst que s’hi inverteixin uns 24 milions d’euros, a raó de quatre milions d’euros per any, el doble que en aquests moments s’està destinant a aquesta activitat.

Redacció
Redacció 11/10/2007

Aquesta iniciativa, que encara està en període de gestació i s’espera que comenci durant el 2008, s’inspira en l’anomenat ‘Builging a literature nation’, una campanya que es va impulsar al Regne Unit l’any 2000 aconseguint uns resultats bastant favorables. Del 85% de lectors de què partien inicialment, es va aconseguir incrementar la xifra fins un 92%.

En el cas de Catalunya, segons Tresserras, la situació és bastant més preocupant. Així ho demostra la dada que indica que entre els 20 títols més llegits l’any 2006 no n’hi havia cap que fos en català, o l’altra segons la qual un 42% de la població major de catorze anys reconeix no llegir mai cap llibre, enfront d’un 44,5% que es considera lector freqüent. El pla preveu passar d’aquesta dada a un 65%.

El pla, liderat pel secretari de Cultura, Eduard Voltas, i coordinat per Sebastià Alzamora, contemplarà diferents iniciatives, com podria ser la subscripció durant tres o quatre mesos dels joves que arribin a la majoria d’edat al mitjà o publicació que vulguin o impulsar campanyes de descomptes de llibres a partir de determinats nivells de compres fetes al comerç petit o als grans distribuïdors.

El conseller ha assenyalat que el que es busca és ‘crear la bola de neu’ amb l’acumulació de diferents iniciatives que estimulin conjuntament els joves per tal d’adoptar ‘el goig per la lectura’. ‘Tenim molt marge per córrer’, ha dit el conseller, alhora que ha reconegut que amb l’entrada de les noves tecnologies ‘s’ha baixat la guàrdia’ amb el tema de la lectura dels llibres.