Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Cues per anar a Montserrat per la vaga dels treballadors del funicular

ACN Monistrol de Montserrat .- Divendres Sant és un dels dies amb més afluència al monestir de Montserrat. Per això, el fet que el cremallera, que és una de les vies d'accés al recinte més utilitzades, i el funicular de la Santa Cova no funcionin per vaga té conseqüències. El pàrquing del monestir estava gairebé ple poc abans de les 10 del matí, i a aquesta hora ja es formaven cues de vehicles per accedir al recinte. Els treballadors denuncien que se'ls ha reduït el sou un 14%, i reclamen que el seu conveni s'equipari amb els dels treballadors de les línies metropolitanes. La vaga interromp el servei de les deu del matí a les dues de la tarda, i de les tres fins a les sis de la tarda. A més, es tornarà a repetir Diumenge Sant.

Redacció
Redacció 25/03/2016
Accedir al monestir de Montserrat aquest matí és pràcticament impossible degut a la vaga del cremallera. A hores d'ara, el pàrquing del recinte està ple i no hi deixen entrar cap més vehicle, i a l'aeri, l'altra opció possible, s'hi acumulen cues de gent de fins a tres hores. Això ha tingut conseqüències als restaurants del recinte, que han rebut diverses anul·lacions de gent amb reserva a causa de la vaga. 
 
Divendres Sant és un dels dies de l'any amb més afluència de visitants al monestir de Montserrat, però segons ha explicat una de les turistes que fa estada cada Setmana Santa a l'hotel del monestir, Maria Cortés, l'afluència és molt més baixa que d'altres dies degut a la vaga. “Ahir a aquestes hores ja no s'hi cabia a l'església, i per passejar t'havies de fer lloc, en canvi avui és molt més tranquil”, ha explicat. 
 
Una altra parella de turistes, la Lourdes i el Miquel, de Lleida, han explicat que la vaga no els ha canviat els plans. Van decidir venir a passar el Divendres Sant a Montserrat perquè feia més de 15 anys que no hi pujaven, i han assegurat que l'únic que els molestarà de la vaga és que hauran d'estar més pendents de l'hora, i no es podran quedar a dinar, ja que intentaran baixar amb el cremallera de les dues, quan la vaga s'atura durant una hora. 
 
“No som treballadors de segona” 
 
El secretari general d'UGT a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Andrés Fuentes, ha explicat que la vaga és “l'única opció”, ja que el comitè està “molt lluny” de l'acord amb la direcció de l'empresa. Segons ha dit, els treballadors han patit una reducció del seu salari que gairebé arriba al 14% durant aquests últims cinc anys, i “l'empresa només proposa una pujada de l'1%”.
 
A més, Fuentes ha explicat que els treballadors de Montserrat reclamen que el seu conveni s'equipari amb el dels treballadors de la xarxa principal o de les línies metropolitanes perquè “no deixen de portar trens i tenen la mateixa responsabilitat”. 
 
Els 49 treballadors de l'explotació de Montserrat estan inclosos dins del conveni de turisme de muntanya, de la mateixa manera que ho estan els treballadors del cremallera de Núria, Espot-Port Ainé i la Molina. En aquests llocs, el comitè va decidir desconvocar la vaga prevista per Setmana Santa per no tenir conseqüències negatives sobre el turisme, ja que és el millor moment de la temporada. Per altra banda, Fuentes ha subratllat que el cremallera de Montserrat és l'únic dels quatre inclosos dins del turisme de muntanya que té beneficis. 
 
La vaga del cremallera de Montserrat interromp el servei des de les deu del matí fins a les dues de la tarda, i de les tres fins a les sis de la tarda. A més, es tornarà a repetir el proper Diumenge Sant.