Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

Cruanyes assegura que retre homenatge als feixistes és ‘jugar amb foc’ i una ‘barbaritat’

El portaveu de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, ha qualificat de ‘barbaritat’ la decisió de la consellera de Governació, Joana Ortega, d’allunyar-se del caràcter marcadament diferenciador del Memorial Democràtic entre els dos bàndols que van dividir Catalunya durant la Guerra Civil. ‘Crec que un estat no ha retre mai un homenatge a persones o grups polítics de caràcter feixista’. ‘És jugar amb foc’, ha alertat, és com si Alemanya ‘decidís commemorar dedicant homenatges tant a víctimes dels nazis com a membres de les SS’. Cruanyes, en canvi, no ha donat massa importància al trasllat del Memorial Democràtic al castell de Montjuic. El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha criticat amb duresa el canvi de plantejament sobre el Memorial Democràtic que la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va fer públic aquest dimecres. Als ulls de Cruanyes, aquest nou enfocament confon ‘els referents del país’.

Redacció
Redacció 18/08/2011

Per exemplificar el seu descontent, ha recordat que la cònsol alemanya que va participar mesos enrere en un homenatge a Lluís Companys va subratllar durant la seva intervenció que el seu país ha de tenir sempre clar que els seus referents són els demòcrates. La decisió d’Ortega s’acosta ‘a les que va prendre el Franquisme quan va negar-se a fer excepcions entre les víctimes d’un cantó i les de l’altre’.

Ningú entendria ara que Alemanya ‘es plantegés fer homenatges a membres del règim nazi o de les SS’. Això és una ‘barbaritat’, un estat ‘no hauria de retre homenatges, que vol dir considerar l’aportació d’algú a la seva societat, a persones o grups polítics de caràcter feixista’.

Ortega luny dels bàndols

La vicepresidenta Joana Ortega va anunciar aquest dimecres un canvi de plantejament en el Memorial Democràtic perquè ha de ser ‘la memòria de tots i tothom s’hi ha de sentir còmode’. ‘La voluntat no és tornar a intentar dividir la societat en bàndols dels bons i dels dolents. Si s’ha de parlar d’alguna cosa és de les víctimes i les víctimes ho són tots els que van morir’, va reivindicar. De fet, va assegurar que ells pretenen que el Memorial estigui allunyat de qualsevol directriu política.