Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Cristina de Borbón inaugura avui l’ampliació del Salvador Dali Museum de Florida

La ciutat de San Petersburg, a l’estat nord-americà de Florida, inaugurarà aquest dimarts el nou edifici del Salvador Dali Museum, que conté la major col·lecció de l’obra de l’artista català fora de Catalunya. Però no serà cap autoritat del país la que representarà Catalunya durant la cerimònia, sinó que serà Cristina de Borbón, filla del rei d’Espanya, la que presidirà la inauguració, que començarà a les deu del matí a Florida (quatre de la tarda hora catalana) amb una ‘processió surrealista’ des de l’actual seu del museu fins al nou edifici. El nou museu, que ha costat uns 36 milions de dòlars, exhibirà 96 quadres i milers d’objectes relacionats amb la vida de l’artista, i compta també amb un cafè, sales per classes i una galeria per estudiants.

Redacció
Redacció 11/01/2011

El nou edifici del Salvador Dali Museum és el doble de gran que l’actual i albergarà la major col·lecció de l’obra de Salvador Dalí fora de Catalunya, gràcies a la donació privada del matrimoni Reynold i Eleanor Morse, amics de l’artista gironí i que van acumular durant anys una extensa col·lecció seva, la joia de la corona qual és el quadre La persistència de la memòria.

L’edifici és un cub format per 900 panells de vidre triangulars que donen lloc a una forma geodèsica única als Estats Units i similar a la cúpula del museu Dalí de Figueres. Cap dels panells de vidre és igual, el que dota l’edifici d’una estructura única que entra a formar part de la silueta de la ciutat nord-americana. L’escala helicoïdal, un espiral que ascendeix fins el tercer pis de l’edifici, és l’estructura més característica de l’interior del nou museu.

Les activitats d’inauguració van començar aquest diumenge amb el ‘Dia de la Fantasia’, en què experts de l’obra de Dalí van debatre sobre el significat del seu llegat i pintures. També es van dur a terme activitats familiars. El museu estarà obert al públic a partir d’aquest dimecres 12 de gener.