Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Crida a una manifestació unitària a la Catalunya Nord en contra del centralisme francès

Guifré Jordan @enGuifre – La macroregió francesa Llenguadoc-Rosselló-Migdia-Pirineus celebrarà del 9 de maig i el 10 de juny una consulta amb cinc opcions per decidir el nom oficial definitiu del territori, entre les quals ‘Occitània – País Català’, inclòs per pressió popular després de ser rebutjat en un principi. Amb tot, diverses personalitats nord-catalanes han unit esforços per rebutjar aquesta votació i han creat el ‘Comitè per al País Català’, que titlla la consulta d’“estratègia de distracció” per recentralitzar i treure poder polític a la Catalunya Nord. És per això que criden a una manifestació unitària a Perpinyà el 18 de juny. 

Redacció
Redacció 22/04/2016

La consulta amaga darrere la qüestió clau: la recentralització francesa 

La consulta “no és democràtica, sinó consultiva i de distracció”, segons ha apuntat a directe!cat un dels impulsors del front comú, el president de CDC a la Catalunya Nord, Jordi Vera. Ho justifica perquè “el problema és de poder polític”, i no de nom, ja que amb la maniobra, han fusionat territoris per crear una regió “de tall europea, cartesiana, de sis milions d’habitants, tecnòcrata, i el proper pas el 2020 serà eliminar els departaments [províncies franceses]”.

És impossible que 'País Català sigui l'escollit

A més, ha explicat a directe!cat que és impossible que el nom ‘País Català’ sigui l’escollit: “Ni que votéssim el 100% dels ciutadans de la Catalunya Nord seria l’elegit, ja que només són 1 departament dels 13 que votaran”. A més, Jordi Vera diu que “tota l’elit d’aquesta nova regió se situa al voltant de Tolosa i no té intenció de posar un nom català”. Segons ell, la nova organització territorial francesa té una intenció econòmica, no històrica ni cultural, així que “no els convé” posar un nom que inclogui 'català'. 

Un moviment “transversal”

La presentació del Comitè per al País Català s'ha celebrat aquest dijous amb, a banda de Vera, la presència de l’advocat Pierre Becque, exconseller regional, Jean-Luc Pujol, batlle de Forques i exconseller regional; Annabelle Brunet, consellera departamental de Catalunya del Nord, tinenta del batlle de Perpinyà i consellera comunitària de la Metròpoli Perpinyà Mediterrània; i Sébastien Ménard, secretari departamental de Dempeus França a Catalunya del Nord. El president de CDC Catalunya Nord destaca la “transversalitat” del moviment.