Dimecres, 6 de juliol de 2022 - Edició 1441
La República

Creu Roja ofereix un nou servei de localització de malalts d’Alzheimer a través de GPS

Creu Roja ha presentat un servei de localització, a través de GPS, destinat a malalts d’Alzheimer i als seus familiars. Consisteix en un dispositiu mòbil que es col·loca al cinturó i permet conèixer la ubicació de l’afectat en tot moment, a més de donar un senyal d’alerta quan surt del perímetre habitual o s’acosta a una zona perillosa. Amb aquest sistema es reduirà el neguit dels familiars en cas que el malalt es perdi, un fet molt comú entre els afectats d’Alzheimer.

Redacció 01/06/2007

El nou Sistema Intel·ligent de Monitorització d’Alertes Personals (SIMAP) de Creu Roja és un servei per millorar l’autonomia personal de les persones afectades per aquesta malaltia degenerativa i donar tranquil·litat als seus familiars, que en qualsevol moment poden comprovar on es troba i tenen la seguretat que sonarà l’alarma en cas de perill.

A més de la localització permanent, gràcies a un receptor GPS i un mòdem GSM, el gran avantatge d’aquest dispositiu és la possibilitat de predeterminar el perímetre segur i les zones de perill. Així, els familiars indiquen quins són els recorreguts habituals de la persona i els riscos pròxims, que poden ser vies de tren, àrees boscoses o barrancs.

La persona malalta d’Alzheimer ha de portar sempre el dispositiu i l’alarma s’encén al centre de control de Creu Roja en cas que surti fora del perímetre delimitat com a segur, s’apropi a alguns dels perills establerts, el seu moviment augmenti a una velocitat de més de 35 km/h o la bateria de l’aparell estigui baixa.

El control d’aquestes persones es fa des d’un centre de l’organització durant les 24 hores i tots els dies de l’any, i les persones interessades a obtenir el servei han de trucar al 902 22 00 70. El programa és una novetat a l’Estat espanyol i la primera implantació es fa a Catalunya, però aviat s’estendrà a altres comunitats, començant per Galícia i Madrid.

Tal com ha explicat la responsable de programes de gent gran de Creu Roja, Susanna Roig, l’objectiu d’aquest nou servei, que té un cost mensual d’uns 60 euros i el dispositiu en costa prop de 200, és fomentar l’autonomia de les persones grans potenciant la participació social, contribuir a millorar la qualitat de vida d’afectats i familiars i facilitar la permanència en l’entorn habitual.

La presentació del servei ha comptat amb l’assistència de la directora de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carolina Homar, que ha avançat que la creació d’un fons econòmic per ajudar a pagar el servei a persones de baix nivell econòmic que el necessitin i s’estudiarà la possibilitat d’incloure’l en la cartera de prestacions de la nova llei de dependència.