Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Cremen banderes espanyoles de paper a Gràcia per reclamar la llibertat d’en Franki

La crema de desenes de banderetes espanyoles –les que es fan servir de guarniments a les festes majors- a la plaça Rius i Taulet al barri de Gràcia de Barcelona ha estat el punt culminant de la mobilització que s’ha fet aquest divendres per reclamar la posada en llibertat de Francesc Argemí ‘Franki’. El jove terrassenc porta des de finals d’abril ingressat a la presó de Can Brians 2, per complir una condemnat de 2 anys i 7 mesos de presó per despenjar una bandera espanyola de l’Ajuntament de Terrassa i agredir un agent policial l’any 2002. El portaveu de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, Ermengol Gassiot, ha assenyalat que en Franki és un ‘pres polític’.

Redacció
Redacció 09/06/2008

Gassiot ha afegit que la privació de llibertat d’en Franki, que és a la presó des de finals d’abril, demostra els interessos de l’autoritat per tal de ‘reprimir els moviments socials’ i ordenada directament des de l’Ajuntament de Terrassa. ‘Fets repressius com aquest no ens aturaran’, ha assenyalat el representant de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, ja que les mobilitzacions que realitzen són també una ‘lluita per la llibertat d’expressió’.

La jornada reivindicativa ha començat a la plaça de la Virreina de Barcelona, on s’ha llegit una carta escrita per en Franki per agrair les mostres de solidaritat rebudes i per donar ànims a seguir reivindicant els drets per expressar-se lliurement. En aquest acte, han participat també representants d’altres causes semblants a les del jove terrassenc com, Núria Brugada, membre de la campanya de solidaritat amb els encausats per la crema de fotos del Rei a Girona; Saturnino Mercader, delegat de CGT i president del comitè d’empresa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), i Cándido Gómez, de la Corriente Sindical de Izquierdas, que va ser empresonat amb Juan Manuel Martínez Morala per la lluita dels treballadors del sector naval de Bahía Gijón contra el desmantellament de les drassanes.

El cas de Gómez va inspirar la pel·lícula ‘Los lunes al sol’ de Fernando León de Aranoa i interpretada per Javier Bardem i Luís Tossar. ‘El meu cas és idèntic al del Franki’ ha explicat l’asturià referint-se a la repressió política, judicial i policial que va patir. En acabat, s’ha fet una manifestació pels carrers del barri de Gràcia. La intenció era que la marxa arribés a la plaça Urquinaona, però el fort desplegament policial ha impedit que la mobilització sortís del districte gracienc.

La marxa, que ha reunit més de 500 persones –un miler segons l’organització- ha passat pels carrers de l’Or, Torrent de l’Olla, Travessera de Gràcia, Escorial, Encarnació, Torrent de l’Olla fins arribar a la plaça Rius i Taulet. Un ampli desplegament policial amb efectius de la Guàrdia Urbana custodiava la façana de l’edifici consistorial de Gràcia per evitar desperfectes. Allà, s’ha llegit novament la carta escrita per Franki des de la presó, i s’ha procedit a la cremada de banderoles.