Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Corbacho afirma que en dos mesos hi haurà una modificació a la legislació sobre els ERO

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, ha dit que està treballant per modificar la legislació entorn dels expedients de regulació d’ocupació (ERO) per aconseguir canvis que els converteixin en un instrument de política activa. D’una banda, el ministre ha dit que una persona amb més de cinquanta anys que estigui acollida a un ERO i tingui una oferta de feina, li quedin en suspens els beneficis de l’ERO mentre tingui feina i, si la perd, pugui recuperar els beneficis que tenia i que quan arribi als 61 anys es pugui acollir a la prejubilació. L’altra línia és que una empresa que no tingui pèrdues i sol·liciti un ERO, aquest expedient no tingui un cost per a l’administració.

Redacció
Redacció 02/02/2009

‘Estic treballant perquè moltes d’aquestes coses estiguin aprovades abans de dos mesos’, ha dit el ministre de Treball, Celestino Corbacho, en una entrevista feta al programa ‘Els matins’, de TV3. ‘Aquesta reforma l’hauríem de fer ràpid, que no estiguem discutint sis mesos la reforma perquè quan s’aprovi allò que es pretenia resoldre ja s’ha aprovat’, ha dit el minstre, que ha afegit que hem de canviar la cultura d’aquest país on a partir dels 50 anys sembla que ja no se serveix absolutament per a res i que seria més partidari de crear la cultura i els mecanismes perquè l’edat activa fos fins als 65 anys i només quan ens apropem als 65 anys, només en aquest cas, plantejar una prolongació en els 65.

‘El que jo no estic d’acord és en què s’universalitzin els subsidis. Acotem quines són les condicions per les que una persona pot acabar en l’exclusió social i hem de posar els mecanismes per evitar-ho’ ha dit el ministre, que ha explicat que tot el sistema està concebut com un sistema passiu i ha afirmat que el repte és convertir les polítiques passives per les polítiques actives. ‘Jo crec que pot haver-hi fórmules i crec que tots podem trobar fórmules que conciliïn la seguretat per al treballador i que no carreguin els costos a les empreses.

Corbacho ha dit que el seu ministeri no podrà resoldre la crisi, però que estan treballant amb els sindicats per arribar a un principi d’acord sobre la garantia de la protecció social i estudiar maneres per fomentar la contractació. Corbacho ha dit que la banca ha d’entendre que és una peça clau a l’hora de sortir de la crisi i que ara els bancs han d’entendre i han de posar mitjans i han de córrer un risc perquè els diners flueixin i vagin a les empreses perquè al final no només posaran en risc a les empreses que no van bé, sinó que posaran en risc a les empreses que van bé perquè no hi ha cap empresa que pugui funcionar sense finançar el circulant.

El ministre de Treball ha dit que les mesures que prenen els governs a vegades triguen mesos a ser efectives i ha posat com a exemple, els 8.000 milions d’euros del govern estatal, que considera que trigaran tres mesos a ser efectius. El ministre ha explicat que la previsió del govern és que totes aquestes feines que es crearan ajudin a pal•liar la situació i que no arribem a la xifra dels quatre milions.

Corbacho ha dit que després de la crisi hi haurà coses que seran diferents i ho ha exemplificat dient que la construcció haurà d’ocupar l’espai de la rehabilitació i dels habitatges de protecció oficial. També ha dit que la cultura de l’esforç i del sacrifici l’haurem de recuperar. ‘Aquests programes que premien el no fer res s’haurien de prohibir’, ha manifestat, i ha afegit que hauríem de posar en valor la cultura de l’esforç i el sacrifici. La flexibilitat, la mobilitat i les relacions empresa–treballadors considera que són aspectes que han de canviar. ‘Ja no serveix això de vostè treballi més i jo li pagaré menys. L’organització del treball s’ha de fer flexible’, ha dit.

El ministre ha admès que en aquest moment la comunitat que està patint més les conseqüències de la crisi és la comunitat immigrant perquè té una xarxa més desprotegida i ha afirmat que hem de mirar l’immigrant des de l’esperit de la solidaritat, que ho estan passant pitjor i que ells també van contribuint a la prosperitat. Ha insistit en el fet que un país que té tres milions d’aturats no pot seguir contractant a gent fora. Corbacho ha reclamat que els llocs de treball que hi ha, primer s’ofereixin als aturats que tenim aquí. ‘Jo no crec que calgui ara anar a contractar a fora per treballar a la construcció, de cambrer, o per feines de casa, ara si que crec que Catalunya ha d’anar a contractar personal sanitari a fora perquè aquí no n’hi ha’ ha conclòs.