Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

Esquerra critica el cop policial a l’Esquerra abertzale

Espectacular i contundent cop policial cap a l’esquerra independentista basca. Amb l’absència de la treva d’ETA sobre la taula, sense miraments, Baltasar Garzón ha ordenat la detenció de tots els membres de l’esquerra abertzale que mantenien una reunió a la localitat de Segura (Guipúscoa). Ni més ni menys que 22 persones detingudes. L’operació s’ha produït en el moment en què l’antiga i la nova cúpula de la formació abertzalle celebraven una reunió per a la creació de la nova Mesa Nacional. Durant la nit s’han fet diversos registres com el del domicili de Joseba Permach a Zarautz.

Redacció
Redacció 05/10/2007

Membres del Cos de Policia Nacional (CNP) han detingut aquesta dijous a la nit a la localitat de Segura (Guipúscoa) 22 membres de l’antiga i la nova direcció de Batasuna, entre els que es troben Joseba Permach, Juan Joxe Petrikorena, Juan Kruz Aldasoro, Ibon Arbulu, Imanol Iparragirre, Rufi Etxeberria, Ainara Armendariz, Patxi Urrutia i Jon Garai. Es tracta d’una operació ordenada pel jutge del Jutjat Central número 5 de l’Audiència Nacional, Baltasar Garzón en el marc del sumari 35/02 contra Batasuna per un suposat delicte d’integració en organització terrorista pel finançament de la banda a través de les herriko tabernes. Les detencions d’aquesta nit se sumen a les del dirigent d’Askatasuna Juan Maria Olano del 9 de setembre, el membre històric d’aquesta plataforma Joseba Álvarez el 2 d’octubre, i la del portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, que va tenir lloc a Sant Sebastià el 8 de juny. L’operació s’ha produït en el moment en què l’antiga i la nova cúpula de la formació abertzalle celebraven una reunió a Segura per a la creació de la nova Mesa Nacional. Durant la nit s’han fet diversos registres com el del domicili de Joseba Permach a Zarautz.

Esquerra opina

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha expressat aquest divendres la ‘perplexitat’ del seu grup parlamentari per la ‘mala notícia’ de la detenció, durant la nit de dijous, de la cúpula de Batasuna. ERC ‘lamenta’ que amb les detencions ‘es vulgui iniciar de facto el procés d’il·legalització d’altres formacions de l’esquerra independentista basca’. Segons Tardà, és un acte ‘profundament antidemocràtic’ que ‘no condueix enlloc’ i que ‘l’únic que aconsegueix és perpetuar un conflicte polític com el que es viu al País Basc’. A més, la detenció dels representants polítics d’una part de la societat basca –ha dit- ‘no aporta res’ a la consecució d’un futur escenari de pau i normalització política a Euskadi, perquè ‘si es tanca els interlocutors polítics quina sortida es deixa a l’esquerra abertzale?’.

El portaveu d’ERC ha recordat que fa deu anys es va detenir la Mesa Nacional d’HB, i aquest fet ‘no va aportar res a la resolució del conflicte basc’. A més –ha afegit- ERC ‘mai avalarà que es tanquin diaris o que s’il·legalitzin idees i partits’. ‘Els col·lectius i les organitzacions no delinqueixen, en tot cas ho poden arribar a fer les persones individuals’, ha conclòs.

Aquí teniu el llistat sencer de detinguts:

Gipuzkoa:

Rufi Etxeberria
Joseba Permach
Mikel Zubimendi
Imanol Iparragirre
Xabier Albisu
Egoitz Apaolaza
Iban Berasategi
Angel Elkano
Juan Joxe Petrikorena
Marisa Alejandro

Bizkaia:

Aner Petralanda
Ana Lizarralde
Joana Regueiro
Ibon Arbulu

Nafarroa:

Patxi Urrutia
Jon Garai
Juan Cruz Aldasoro
Arantxa Santesteban

Araba:

Asier Arraiz
Maite Diaz de Heredia
Maite Fernandez de la Bastida.

Lapurdi:

Haizpea Abrisketa

Nafarroa Beherea:

Jean-Claude Agerre.