Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

Convivència Cívica considera que la immersió lingüística vulnera els drets humans

Convivencia Cívica Catalana (CCC) ha presentat aquest dimarts el recurs de cassació davant del Tribunal Suprem (TS) contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que avala parcialment la immersió lingüística en català a l’escola. Com ja havia anunciat, CCC defensa els pares que van demanar que el castellà fos llengua vehicular a l’escola, als quals el Suprem va donar la raó. Segons el recurs, la decisió del TSJC vulnera l’Estatut, la Constitució, la Declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció de la Unesco del 1960 contra les discriminacions en l’educació.

Redacció
Redacció 20/03/2012

El recorrent considera que la interlocutòria del TSJC no executa correctament la sentència del Suprem del desembre del 2010, sinó que la “contradiu frontalment”, “altera i s’aparta dels seus termes, incorrent en arbitrarietat, incongruència, irraonabilitat o error” i “no hi ha manera de fer concordar la interpretació del TSJC ni amb l’esperit ni amb la lletra de la decisió” del Suprem. De fet, arriba a dir que el ple de la Sala Contenciosa-Administrativa de l’alt tribunal català va “reformar il·lícitament” la sentència del TS.

A més, l’advocat de CCC també recorda que en l’àmbit contenciós-administratiu el tribunal no pot aplicar res que el demandant no hagi sol·licitat si li dóna la raó.

Per tot això, considera que l’aval a la immersió vulnera el principi d’igualtat de tots els espanyols, consagrat a la Constitució, que prohibeix qualsevol discriminació per qualsevol raó, inclosa la llengua, i defensa el dret a l’educació plena. També vulnera l’article 2 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU, que prohibeix la discriminació per raó de llengua, així com els tres primers articles de la Convenció de la Unesco contra les discriminacions en l’educació, aprovada el 1960 i ratificada per l’estat espanyol, que també prohibeixen qualsevol discriminació per raó de llengua.

També considera que es vulnera l’article 3 de la Constitució Espanyola en “furtar al castellà el seu caràcter de llengua cooficial a Catalunya” i recorda que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut estableix que el castellà també s’ha de considerar llengua vehicular a l’escola.

Per tot això, el recurs demana que es revoqui la interlocutòria del TSJC i s’apliqui la literalitat de la sentència del Suprem del 2010

Relacionats