Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Convertir en plebiscitàries les eleccions espanyoles

La llista civil sense polítics pel proper 27S no serà possible, no genera consens suficients i en contra genera greus problemes de comprensió en clau de política catalana i internacional. Per això, noves propostes estan al capdamunt de la taula, un darrer intent d’una llista civil però amb polítics –amb Mas, Junqueras i David Fernández o el representant que la CUP designi-,  i amb múltiples variacions com que cadascú encapçali una circumscripció, o una proposta de llista civil per a les eleccions espanyoles de novembre. Una manera clara de comptar els vots del sí en unes eleccions espanyoles, un veritable referèndum amb una gran connotació política que serviria per enviar a Madrid una representació de la ciutadania catalana amb la voluntat nítida de dir “adéu Espanya”.  

Redacció
Redacció 09/07/2015

Ho va avançar parcialment Mas a l’entrevista amb Josep Cuní: “Només convocaré les eleccions si és per celebrar unes plebiscitàries”

També Mas va advertir que tres eleccions en cinc mesos tal i com proposava la CUP era excessiu, amb la nova proposta Espanya pot embogir. S’augmenta l’aposta independentista, es trien les eleccions que en principi afloren el vot més espanyol, però a la vegada s’obre un debat de fort impacte en convertir les eleccions espanyoles en plebiscitàries i la possibilitat de ser comptats en unes eleccions espanyoles, les darreres en que participarà Catalunya.

Una aposta per guanyar en camp contrari

Un grup parlamentari de personalitats de la societat catalana trencaria tots els esquemes i sobretot, no podria ser impugnada. El debat independentista esclataria a nivell internacional per l’impacte que representaria quan a la tribuna del Congrés dels Diputats i del Senat  la candidatura d’unitat de la societat expliqués a Espanya i al món que exercirem el nostre dret a decidir.

Novembre eleccions plebiscitàries a Espanya i el febrer o març eleccions catalanes constituents amb tres llistes paraigües

La solució, malgrat trenca l’acord per celebrar les eleccions el 27S, dóna una forta empenta al procés, il·lusiona cara l’11S i la convocatòria per omplir la Meridiana i impedeix qualsevol impugnació per part de l’estat espanyol. També prepara el terreny a una gran resposta electoral, veure a Madrid un discurs unitari i en clau clarament independentista garanteix unes eleccions catalanes clarament guanyadores. A més, permet veure quines aliances es produeixen a Madrid i es veurà clarament que la tercera via no existeix.
 
 

Relacionats