Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Continua la batalla de les matrícules

La Catalunya Nord està disposada a dur fins on faci falta la batalla per tal d’aconseguir un distintiu regional amb la senyera a les matrícules dels seus vehicles. Després que […]

Redacció
Redacció 23/02/2009

La Catalunya Nord està disposada a dur fins on faci falta la batalla per tal d’aconseguir un distintiu regional amb la senyera a les matrícules dels seus vehicles. Després que el ministeri de l’Interior francès proposés d’utilitzar el nou logotip del Llenguadoc-Rosselló a les plaques -un logotip creat fa 5 anys i que evita qualsevol referència a la catalanitat de la regió- la societat nordcatalana ha començat a mobilitzar-se. De moment s’ha creat una campanya de recollida de signatures electrònica, titulada ‘Mai sense la meva matrícula’ (Jamais sans ma plaque), que ja compta amb més de 2000 adherits.

Tal com informa el digital La Clau, la campanya l’impulsa Convergència Democràtica de Catalunya, i ja ha rebut el suport objectiu dels socialistes Christian Bourquin i Georges Frêche, presidents respectius del Consell General dels Pirineus-Orientals i de la Regió Llenguadoc-Rosselló. Malgrat que l’Estat francès no sembli disposat a modificar la seva decisió -les noves matrícules començaran a circular el 15 d’abril- els nordcatalans es plantegen l’afer com un pols amb l’administració francesa, una batalla que, de mobilitzar-se massivament, tenen guanyada, com ja va passar l’any 2005 amb la polèmica nomenclatura de ‘Septimània’.

La capacitat de mobilització que registra en aquest aspecte la Catalunya Nord contrasta amb la passivitat dels catalans del Principat. Malgrat el Congrés instés l’any 2003 a adoptar el distintiu regional a les matrícules -la UE ho permet i Itàlia, Alemanya i França ho implementen- els PSOE s’ha alineat amb el PP i els dispositius regionals a Espanya són lluny d’esdevenir una realitat. En aquesta línia Esquerra va presentar el gener una moció per tal d’adoptar els dispositius regionals, sense cap mena d’èxit. Ridao va reconèixer llavors la ‘nul·la’ disposició del Govern espanyol a reconèixer la diversitat regional a les matrícules. A dia d’avui, aquells que encara s’entesten a enganxar l’adhesiu del .CAT als seus vehicles s’arrisquen a acabar multats.