Conèixer el català serà necessari per aconseguir el permís de residència La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

Conèixer el català serà necessari per aconseguir el permís de residència

El coneixement bàsic del català serà un dels requisits necessaris per aconseguir l’informe d’arrelament social, que és el document que dóna accés al permís de residència als immigrants. És una de les mesures incloses en el Pacte Nacional per a la Immigració, que se signarà aquest divendres. A més de la llengua, els immigrants que optin a aquest informe hauran d’acreditar una oferta de treball i demostrar un coneixement de la societat catalana. Si no compleixen aquests requisits, se’ls derivarà a un nou servei d’acollida. El Pacte, d’altra banda, proposa el dret a vot dels immigrants a les eleccions municipals a partir dels cinc anys de residència i l’accés a la nacionalitat a partir dels 5 anys.

Redacció
Redacció 19/12/2008

L’objectiu és unificar els criteris que utilitzen els ajuntaments a l’hora de concedir els informes d’arrelament social als immigrants. Per això, els treballadors socials que avaluïn els immigrants hauran de considerar el coneixement bàsic de la llengua catalana i un coneixement de la societat on viuen, a més d’acreditar la inserció laboral. L’informe d’arrelament social és el pas previ a aconseguir el permís de residència, i s’atorga a aquelles persones que poden demostrar que fa tres anys que viuen a Catalunya.

En cas que l’immigrant no compleixi aquests requisits, se’l derivarà a un nou servei d’acollida, que és una altra de les novetats incloses en el Pacte. Aquest servei garantirà l’aprenentatge de la llengua catalana, un coneixement de la societat d’acollida i un coneixement del mercat de treball. Es tracta de desenvolupar un servei universal i homogeni a tot el territori.

Segons la consellera Carme Capdevila, no es tracta de fer un examen al sol·licitant, sinó de fer-li una formació continuada per ensenyar-li la llengua, la història i la cultura catalana. La consellera també ha dit que és ‘lògic’ que una persona que porta almenys tres anys pugui acreditar un coneixement de la llengua i societat catalana. L’objectiu és facilitar eines per a l’autonomia personal dels immigrants.

El Pacte també proposa el dret a vot dels immigrants

El Pacte Nacional per a la Immigració també contempla la proposta de concedir el dret a vot a les eleccions municipals a les persones estrangeres a partir dels cinc anys de residència. També proposa rebaixar el període de 10 a 5 anys de residència regular i continuada que estableix el Codi civil per a l’accés a la nacionalitat.

Aquestes propostes, però, s’hauran de negociar amb la comissió Estat-Generalitat que contempla el desplegament de l’Estatut, ja que no són competències del Govern. Segons Capdevila, fer aquestes propostes amb el suport del Pacte Nacional per a la Immigració dóna més força.

El cost de les accions del Pacte tenen un cost de 3.880 milions d’euros

El Pacte també contempla la gestió de fluxos migratoris i l’accés al mercat de treball prioritzant la contractació de persones en edat de treballar que ja estan a Catalunya. Amb les accions del servei d’acollida es garanteix el català. En total, són 112 accions que estan valorades amb un cost de 3.880 milions d’euros. El Pacte se signa aquest divendres al Palau de la Generalitat, a les 12 del migdia.

Relacionats