Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Compromís defensa a les Corts incorporar distintius a les matricules dels cotxes

El secretari general del Bloc i portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Enric Morera, va criticar que l’actual redacció del Reglament General de Vehicles ‘no respecta adequadament la diversitat territorial d’un estat autonòmic com el nostre’, pel que va exigir que les Corts instin al Ministeri de l’Interior modificar aquesta normativa de caràcter estatal. Així mateix, va sol•licitar que la Cambra valenciana proposi que el distintiu que s’adopti per a les matrícules dels vehicles del País Valencià sigui ‘l’heràldica pròpia del rei Pere el Cerimoniós’, ja que aquesta insígnia ‘ha arribat fins als nostres dies amb un significat plenament valencià’.

Redacció
Redacció 17/12/2007

El secretari general del Bloc i portaveu adjunt de Compromís a les Corts, Enric Morera, va explicar que el seu grup parlamentari defensarà a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat una proposició no de llei, que insta al Ministeri de l’Interior a incorporar els distintius autonòmics en les matrícules dels vehicles i sol•licita que les matrícules del País Valencià tinguin la representació de l’Antic Regne de València.

El diputat de Compromís va afirmar que l’ordre aprovada pel govern quan va estar presidit per José María Aznar, al setembre de 2000, ‘va modificar el Reglament General de Vehicles per a implantar un disseny de les plaques de matrícula en el qual es va imposar una visió uniformitzadora d’Espanya’. Referent a això, va sentenciar que Aznar ‘ho va fer amb l’excusa d’adaptar-les al reglament de la Unió Europea (UE)’ que, segons va indicar, recomana l’harmonització, però ‘en cap cas obliga a escollir un sistema en concret’.

En opinió de Morera, el disseny escollit l’any 2000 ‘duu aparellat una falta de respecte a la plurinacionalitat de l’Estat espanyol’ al no deixar visualitzar els distintius o símbols dels diferents territoris amb nacionalitat pròpia, i va subratllar que aquest model de plaques de matrícules ‘no reconeix el fet nacional valencià, tendeix a la centralització de l’Estat’ i, a més, ‘vulnera clarament els drets dels habitants del País Valencià’.

Per contra, va assenyalar que altres països de la UE han optat per incloure el distintiu provincial o regional, com és el cas d’Itàlia, o permetre que les seves regions puguin incloure de forma opcional els seus distintius, com és el cas dels determinades zones d’Alemanya. De la mateixa manera, va explicar que la reforma del sistema de matriculació francès, que entrarà en vigor en 2009, ‘estableix que els vehicles tindran un nombre de matrícula que no identificarà la procedència geogràfica, però permet compensar la desaparició del nombre de departament incloent en la part dreta de la matrícula un distintiu regional’. En aquest sentit, va ressaltar que en molts països europeus els conductors ‘poden escollir entre el distintiu del país, del país i de l’Estat o solament el de l’Estat’, mentre que a Espanya ‘se segueixen sancionant els distintius territorials que identifiquen la procedència geogràfica’.