Dissabte, 4 d'Abril de 2020 - Edició 618
La República

Comín:”el procés català és una oportunitat per acabar amb les castes i elits extractives a l’Estat”

ACN Madrid .- El conseller de Salut, Toni Comín, ha defensat la independència de Catalunya com una oportunitat per a Espanya. “No hi haurà regeneració d'Espanya sense la independència de Catalunya”, ha assegurat Comín en una entrevista que publica aquest diumenge eldiario.es. El conseller de Salut i número onze de Junts pel Sí defensa el moviment sobiranista català com una oportunitat d'or “per acabar amb les castes i les elits extractives” a l'Estat que tenen “segrestat” el model productiu espanyol. “Tenim un model productiu a Espanya que no permet l'enlairament econòmic del sud, d'Andalusia, d'Extremadura, i això no permet tenir els nivells de productivitat que calen per construir un Estat de Benestar homologable als de la resta d'Europa”, ha reflexionat Comín.

Redacció
Redacció 24/04/2016

“La casta no permet que Espanya tingui un Estat del benestar normal”
 
Comín ha insistit que el procés català -“interclassista gràcies a la presència de classes populars, mitjanes i burgeses”- té la capacitat per guanyar el pols a la casta espanyola i així obrir una escletxa al model econòmic i productiu a l'Estat. “Si Espanya és l'IBEX-35, la independència és dolenta per a Espanya i una catàstrofe política. Però si Espanya són les classes mitjanes i les classes treballadores jo dic que sí, la independència és una oportunitat”, ha reblat el conseller de Salut. “Amb unes elits diferents la societat espanyola seria capaç d'articular un model productiu que generi la mateixa riquesa per càpita que genera el model productiu austríac, holandès, alemany o francès”, ha detallat el conseller de Salut.  

La Declaració de Granada, la gota que va fer vessar el got

De fet, el conseller de Salut i exdiputat de Ciutadans pel canvi ha revelat que després de llegir la declaració de Granada –el juliol del 2013- va veure clar que el PSOE mai acceptaria un referèndum per a Catalunya. “Vaig dir prou, s'ha acabat”, ha recordat Comín. “Sense autodeterminació, no hi ha verdader pluralisme plurinacional. I sense federalisme plurinacional, jo no vull seguir a Espanya”, ha continuat el conseller de Salut, que ha descartat però “cap desconnexió afectiva ni tan sols ideològica amb Espanya”. “Jo sóc molt pro espanyol, diguem-ho així. I em vaig fer independentista quan vaig pensar que la independència era imprescindible per a la societat catalana. (…) Després he vist que és bona per a les dues, també per a Espanya”, ha matisat el conseller de Salut.

Obert a una possible entesa amb l’estat per fer un referèndum

Finalment, Comín ha deixat encara la porta oberta a una possible entesa amb l'Estat per a la celebració d'un referèndum pactat a Catalunya. “Nosaltres estem a l'expectativa. Estem disposats a atendre qualsevol proposta de referèndum que ens facin des de les institucions espanyoles. Seguim volent la solució escocesa però no ho demanarem més”, ha valorat el conseller de Salut. “Mentrestant, tenim un pla, que és el full de ruta per construir la República. (…) i si no és possible fer-ho de forma pactada amb Espanya, fer-ho igualment”, ha conclòs Comín.
 

Relacionats