Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Comença la campanya electoral basca sense candidatures de l’esquerra independentista

|

- Publicitat -

Segons un estudi d’intenció de vot del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el proper 1 de març es tancarien les meses electorals amb una ajustada victòria del PNB. Segons l’estudi, el PNB obtindria entre 27 i 28 parlamentaris, mentre el PSE s’hi aproparia molt i es quedaria en 26 diputats. De totes maneres, segons l’estudi, els actuals socis de govern no sumarien els escons suficients per garantir-se la majoria absoluta i necessitarien també del concurs d’Aralar. Per la seva banda, PP i PSE podrien governar conjuntament.

L’estudi d’intenció de vot, que no contempla la participació de l’esquerra abertzale radical, preveu que tant PNB com PSE augmentin la seva representació al Parlament basc. Segons l’estudi del CIS, el PNB guanyaria entre cinc o sis escons respecte les últimes eleccions i passaria dels 22 actuals a tenir-ne entre 27 o 28. De totes maneres, els nacionalistes no en tindrien prou per obtenir la majoria absoluta amb els seus actuals companys de govern (EA i Ezker Batua), ja que si bé els segons mantindrien els seus 3 escons actuals, el grup d’Unai Ziarreta, que actualment té set parlamentaris a la cambra basca, en podria perdre entre 3 i 4. El PNB necessitaria també el concurs d’Aralar, que podria guanyar dos escons i arribar als 3 diputats. Fins i tot en aquest cas el lehendakari Juan José Ibarretxe ho tindria difícil per arribar als 38 escons necessaris per tenir la majoria absoluta.

Publicitat

Per la seva banda, el PSE guanyaria vuit escons i en sumaria un total de 26. El PP, que en perdria entre tres o quatre, en sumaria un total de 11 o 12. En la franja alta de les forquilles de socialistes i populars, ambdós partits podrien fer majoria absoluta i governar sols o amb el suport del partit de Rosa Díez, UPyD, que podria obtenir un escó en la seva primera concurrència electoral.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut