Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Comença el judici “de les coques de Sant Joan” a Torroella de Montgrí

El Jutjat d’Instrucció nombre 4 de La Bisbal d’Empordà (Girona) celebrarà avui la primera sessió del judici de faltes per la intoxicació de les 1.435 persones que a l’estiu de 2002 van consumir coques de San Juan en mal estat, elaborades per una pastisseria de Torroella de Montgrí (Girona). El judici va ser suspès el passat 12 de setembre després que el jutge considerés que hi faltava l’empresa asseguradora (Mútua Flaquera).

Redacció
Redacció 08/01/2008

Durant les primeres sessions del judici compareixeran uns 400 perjudicats, i més endavant està prevista la declaració del propietari de la pastisseria i únic imputat, Josep Gusó. Gusó s’enfronta a una pena de multa encara per concretar i al pagament d’una indemnització que pot superar els 120.000 euros. Les declaracions dels testimonis, dels tècnics de la Conselleria de Salut i dels perits proposats per les parts es realitzaran també més endavant i es preveu que s’allarguin dos dies. Els experts s’encarregaran de donar llum sobre com va poder estendre’s la salmonel•losis fins a afectar a 1.435 persones. Entre els perjudicats havia veïns de Torroella de Montgrí, però també d’altres 70 poblacions properes, així com de Barcelona, de Balears, de Càceres, de Corunya i de dotze províncies més. També alguns turistes no es van lliurar de la salmonel•losis i va haver afectats de fins a nou nacionalitats. Tots ells van sofrir una gastroenteritis més o menys severa i 117 persones van haver de ser ingressades.

El cas més greu, no obstant això, va anar el d’un veí de 72 anys de Serra de Daró (Girona), que va romandre més d’un mes ingressat i va necessitar més de cinc mesos per a recuperar-se, ja que van haver d’operar-li d’unes fístules anals. A causa del repòs, a més, se li va agreujar una patologia crònica de tipus reumàtic.

La intoxicació per les coques de San Juan de Torroella arriba a judici passats cinc anys des que van ocórrer els fets, després que a l’inici de l’any l’Audiència de Girona ordenés reobrir la causa que havia arxivat el jutjat de La Bisbal al juny de 2005. Durant els tres anys d’instrucció del cas, la instructora va imputar tant a l’amo de la pastisseria com als responsables de les dues empreses que li van subministrar els ous per a fabricar la crema de les coques, Oufil Ovoproductos i Avícola de l’Estany. No obstant això, les nombroses diligències practicades no van poder determinar el focus de la salmonel•losis i la jutge va decidir arxivar la causa, encara que va admetre que la intoxicació va ser provocada per la crema elaborada en l’obrador de la pastisseria i que en aquest procés va haver ‘pràctiques deficitàries’ que denotaven ‘deixadesa’.

La Fiscalia, el Servei Català de la Salut (SCS) i altres acusacions particulars van acceptar el sobreseïment de les dues empreses, però van recórrer l’acte d’arxiu davant l’Audiència de Girona respecte a l’amo de la pastisseria, a qui consideren responsable d’una falta de lesions per imprudència. Altres afectats, per la seva banda, van demanar que es jutgés a Josep Gusó per un delicte contra la salut pública. L’Audiència de Girona, finalment, va decidir que el cas havia de reobrir-se com una falta i va assenyalar que, encara que no se sàpiga amb exactitud com es va contaminar la crema de les coques, es van cometre una sèrie d’imprudències que van influir en la falta. Per al Tribunal, existia relació directa entre la conducta ‘negligent’ del denunciat i la intoxicació massiva i els seus efectes.