Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Comença el judici contra l’exconseller Ignasi Farreras per presumpte finançament irregular d’Unió Democràtica

|

- Publicitat -

En les seves conclusions provisionals, el fiscal considera que Farreras i Servitje, entre els anys 1994 i 1995, quan estaven al capdavant de la Conselleria de Treball van autoritzar el pagament de vuit estudis fets per les empreses Socesca i Gestumer, gestionades per Lorenzo Acuña, excunyat del diputat d’UDC al Congrés, Josep Sànchez Llibre. En aquest sentit, el fiscal destaca que tots tres es coneixien per militar en aquest partit polític. 

Aquests estudis tenien un cost de 7.820.000 pessetes, uns 46.157 euros, i suposadament van ser plagiats d’altres llibres i documents. Com els dos dirigents van signar aquesta autorització l’acusació considera que van cometre un delicte i que Lorenzo Acuña va cooperar. Tot i aquests indicis de desviació de fons públics encara que no se sap el seu destí. 

Publicitat

La Fiscalia Superior de Catalunya reclama cinc anys i mig de presó pels dos responsables de la Conselleria i tres anys i mig de presó per Lorenzo Acuña, ja que li aplica l’atenuant de reparació de dany en consignar al jutjat uns 46.000 euros per cobrir una suposada indemnització si finalment hi hagués condemna. Per la seva banda, l’acusació particular, que representa la Generalitat, demana sis anys de presó per Ignasi Farreras i Josep Maria Servitje pels delictes de malversació, prevaricació, falsedat en document oficial i negociació prohibida a funcionaris. 

Les acusacions consideren que la tramitació dels expedients va ser irregular, a la vegada que s’ha constatat que alguns dels vuit informes eren plagis o còpies literals d’altres publicacions ja existents al mercat, mentre que d’altres contenien generalitats. Part dels diners suposadament malversats provenien dels programes del Fons Social Europeu, tot i que no se sap la destinació final dels diners. 

També es destaca que les empreses adjudicatàries no tenien capacitat per fer els estudis i que aquests tampoc responien a necessitats reals de la Conselleria. El fiscal demanen que els principals condemnats indemnitzin amb un 46.157 euros al Departament de Treball. 

En concret el fiscal destaca que els dos màxims responsables de Treball, aprofitant el seus càrrecs, van ‘concertar’ els estudis amb l’altre acusat per aconseguir una distracció de diner públic del pressupost del Departament. Aquests estudis anaven sobre dret laboral i eren ‘còpies’ de publicacions anteriors sense bibliografia ni ‘referències a la normativa laboral derogada o incorrecta’. També es considera que aquest pagament pels estudis es feia per desviar fons, i no per les necessitats del Departament, i que es van inventar empreses per simular un concurs públic tot i que l’adjudicació era del conseller. 

Aquest judici és similar a l’anomenat ‘Cas Turisme’ que va acabar amb la condemna de deu persones relacionades amb Unió Democràtica de Catalunya i el Consorci Turisme de Catalunya quan el dirigia Joan Cogul, entre elles la seva vídua, Carme Fargas. En concret es va condemnar diverses persones per desviar diner públic per pagar informes fraudulents sobre turisme a principis dels anys 90, tot i que no es va saber on van anar aquestes quantitats. 

Victor Lorenzo Acuña va ser condemnat per aquest cas a més d’un any de presó. Durant la instrucció d’aquest cas aquest acusat va enviar un escrit al jutjat on assumia haver enganyat el Departament tot i que el jutge va seguir processant Farreras i Servitje. El judici està previst que duri fins dijous. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut