Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Comença el carnaval de Sitges amb 15.000 plomes

El carnaval de Sitges (Garraf), un dels més massius i celebrats de Catalunya, ha arrencat aquest dijous aliè a la crisi econòmica ja que el seu pressupost no ha estat reduït. El nombre de carrosses i comparses de les fastuoses rues es manté a Sitges malgrat els efectes de la crisi. Sa Majestat el Rei Carnestoltes ha arribat a Sitges poc després de les set de la tarda, a la Fragata, sota el guiatge de la colla Paparrús. El rei del carnaval ha ressorgit ‘de les seves cendres per prendre simbòlicament l’Ajuntament i sembrar l’esperit de disbauxa i alegria’, segons ha comentat David García, membre de la comissió del carnaval de la localitat. Després, el seguici ha engegat la festa als carrers de Sitges.

Redacció
Redacció 20/02/2009

El nombre de carrosses de les multicolors rues de Sitges és pràcticament idèntic al de les edicions anteriors, segons han confirmat fonts de les entitats participants. ‘Hi ha crisi, i es nota entre els ciutadans, però justament això els esperona a disfressar-se i desconnectar del dia a dia’, ha indicat David García, qui ha ressaltat els esforços de la gent per suplir objectes cars, com les plomes, a base d’imaginació. ‘Aquests dies, a Sitges, la gent pensa més en ballar que no en la crisi’, ha conclòs.

51 carrosses i 15.000 plomes

Un total de 51 carrosses sortiran al carrer acompanyades de les dues més especials, la del Rei Carnestoltes i la de la Reina del Carnaval. L’elaboració dels vestits de les grans rues ha precisat d’uns 100.000 brillants i unes 15.000 plomes. El carnaval de Sitges espera la visita d’un total de 250.000 de visitants durant tota la setmana, segons fonts de l’entitat organitzadora. Les hores prèvies a ‘l’arribo’ s’han viscut intensament entre els participants de la rua. ‘Passarem una setmana de rues, disfresses i disbauxa’, ha avançat una jove, visiblement emocionada per l’arribada del Rei Carnestoltes.

Un cop acabat l’espectacle de l’arribada, sa majestat i el seu seguici s’han desplaçat fins al parc de Can Bóta. Diva i divina és el lema de l’espectacle de la reina, organitzat per la colla Carnavàlia. Acabada la presentació, el Carnestoltes i la reina s’adreçaran, acompanyats de les batucades Markatú i Timbasio, cap a l’Ajuntament de Sitges, en un recorregut que ha passat pels carrers Espalter, Sant Francesc, Cap de la Vila, el carrer Major i la plaça de la Vila.

A l’ajuntament, el rei ha pres possessió de la vila i s’ha adreçat als ciutadans amb la lectura del predicot. Els actes continuaran a partir de dos quarts de deu de la nit amb les xatonades organitzades a les seus de l’Agrupació de Balls Populars, el Casino Prado i El Retiro, que celebrarà la seva xatonada a les deu de la nit.

Serà dissabte al matí quan es produeixi l’esperada cursa de llits, un acte que recordarà els que se celebraven durant la dècada dels vuitanta. La Disbauxa, la primera de les grans rues de Sitges, es produirà aquest diumenge. Pel que fa a la de l’Extermini, la més massiva, tindrà lloc durant la nit del dimarts 24 de febrer. Llavors s’esperen uns 100.000 visitants.

L’Ajuntament de Sitges ha posat en marxa una campanya que persegueix que el civisme acompanyi les celebracions del carnaval. La campanya, protagonitzada per animals en actituds insòlites, subratlla la necessitat que els comportaments dels ciutadans siguin respectuosos amb el mobiliari urbà i el descans dels veïns.