Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Comença amb mal peu la construcció del nou espai dels “comuns”

Barcelona En Comú (BComú) ha celebrat aquest dissabte un plenari extraordinari al CCCB per presentar el document sobre l'espai polític català amb les aportacions dels debats que han tingut lloc durant el darrer mes als diferents espais de l'organització. Ho ha fet dies desprès de dues grans derrotes polítiques del partit de Colau. Una, la caiguda i retirada de l’estàtua de Franco i, sobretot, la segona al quedar-se sense el Pla d’Acció Municipal (PAM). Per primera vegada en democràcia l’alcalde i l’equip de govern de Barcelona no aproven el PAM. Segons Susanna Segovia, membre de la Direcció Executiva de BComú, validat aquest full de ruta per les bases, el proper pas és obrir el debat a la ciutadania i a d'altres forces polítiques per “definir el model de país que volem”. 

Redacció
Redacció 23/10/2016

Colau, incapaç d’aprovar el PAM a Barcelona, ara vol liderar la política a Catalunya

Segovia ha afegit que l'objectiu és crear un espai “per recollir els neguits de tota la gent que fins ara no s'ha sentit engrescada a participar en política” i també el d'altres formacions amb les que ja han començat a parlar com Podem o ICV, per exemple, per crear “un espai de confluència”. Aquest procés el comandarà un grup promotor que estarà operatiu el pròxim mes de novembre amb l'objectiu d'enllestir el procés el mes de març de l'any vinent amb la celebració d'una assemblea constituent.

El deute de més de 13 milions d’euros d’Iniciativa, una llosa pel procés de confluència

Segovia ha deixat clar que les converses amb les diferents formacions polítiques (Podem, ICV, EUiA) no finalitzaran en una coalició a l'estil d'En Comú Podem. Aquí, ha assenyalat que les coalicions “acaben sent espais on ningú se sent massa còmode perquè vas per quotes, compartint uns mínims però no construint massa” i que el model pel que aposten és el que representa BComú.

Colau intenta una OPA sobre la resta de confluències, malgrat que a Barcelona fracassa en el seu intent de governar amb una majoria estable

En aquest sentit, ha afegit que la idea és que sigui “un únic espai que representi a totes aquestes forces i, sobretot, aquesta ciutadania organitzada”.

Colau no encapçalarà la candidatura a les eleccions catalanes, però deixa la porta oberta a fer les espanyes

També ha descartat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pugui encapçalar una hipotètica candidatura a les eleccions catalanes. Aqui ha recordat que el canvi a la capital catalana passa per un segon mandat de BComú i que Colau “és una peça clau”.
 
Segovia ha destacat que en el procés de definir el nou espai polític català tothom haurà d'apostar la seva experiència. El deute de 13M€ d’Iniciativa també?

Pel que fa a les forces polítiques, per exemple, ha assenyalat que BComú ha d'aportar la seva aposta pel municipalisme, mostrant des del govern de Barcelona com es poden canviar les coses, ICV el seu coneixement del territori i Podem la mobilització dels cercles. També serà important, ha subratllat, que associacions veïnals i plataformes de defensa del territori “contribueixin a crear aquest espai”.

Un nou partit per recuperar la “Puta i la Ramoneta” sobre la independència

Segovia també ha assegurat que en aquest procés per crear el nou model de país, evitaran definir-se com a independentistes o no. “Tenim clar que no volem entrar en el marc de definir-nos com a independentistes o no perquè és un marc imposat pel full de ruta sobiranista”, ha afegit. Aquí, ha assegurat que seguiran defensant “les diferents sobiranies” i evitant “debats interns conflictius que puguin acabar generant divisions”.

Un procés controlat per la gent de confiança de Colau

Pel que fa al procés de participació en el nou full de ruta, Segovia ha explicat que el comandarà una promotora que es crearà en les pròximes setmanes que serà qui crearà tota la metodologia de participació. Així, es crearan uns registres digitals perquè tothom qui ho vulgui pugui dir la seva i es faran entre 30 i 40 tallers arreu del territori durant el primer trimestre de l'any vinent. En aquest punt, ha destacat que volen donar veu al territori perquè han constatat “que molta gent de fora de Barcelona vol participar del projecte i no saben com fer-ho”. 

Relacionats