Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Neix el primer canal de televisió en aranès per Internet

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha presidit la posada en funcionament del canal de televisió Hèmtv Aran que ha començat a emetre en fase de proves. Aquesta televisió emet per Internet i té l’objectiu d’aconseguir una plena normalització de l’aranès. El conseller Tresserras ha explicat que aquesta televisió servirà per crear una comunitat occitana i donar a conèixer la situació de l’aranès dins aquesta zona. El Síndic d’Aran, Francesc Boya, ha destacat del projecte el fet de ser pioner en el marc de les llengües minoritàries d’Europa. Pel Síndic, ‘aquest canal serà un model de referència per a les llengües europees minoritàries’.

Redacció
Redacció 05/11/2010

Segons l’acord signat, el Conselh Generau d’Aran es farà càrrec de la gestió del projecte amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, que aportarà 300.000 euros en el període 2010-2012. Per la seva banda, la CCMA prestarà al Conselh Generau d’Aran l’assessorament tècnic necessari per a la posada en marxa de la plataforma audiovisual, així com a lliurar-li continguts doblats en llengua occitana per a la seva difusió.

Al text de l’acord s’assenyala que ‘el territori d’Aran necessita un espai audiovisual en llengua pròpia que sigui capaç de satisfer les necessitats d’informació, de comunicació i d’intercanvi cultural a l’Aran i amb els territoris amb els quals comparteix la llengua occitana amb l’objectiu no només d’aconseguir la preservació de la cultura i la llengua pròpies sinó de potenciar la dinamització econòmica i l’obertura a la comunitat de parla occitana’. Aquesta plataforma té, a més, ‘la potencialitat de ser un instrument de socialització de la comunitat aranesa i una potent eina de normalització lingüística’, segons el conveni.

Informar, educar i entretenir en aranès
En una primera fase, aquesta televisió s’ha marcat com a objectius informar, educar, entretenir en aranès. Hèmtv Aran no té vocació localista i sí d’arribar al conjunt dels territoris occitans i compartir i difondre continguts en occità. Els continguts que vol difondre poden ser molt diversos però sempre és partirà de la premissa de ‘qualitat i respecte lingüístic’. La televisió neix via Internet però no es descarta que en una segona fase pugui arribar a les televisions de totes les cases de la Val d’Aran via televisió digital terrestre. La prioritat de la televisió és l’aranès i l’àmbit d’actuació l’occità.

Relacionats