Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Colpidor vídeo de l’escena catalana que exigeix no viure més de les sobres

És el manifest del 27M, el Dia Mundial del Teatre, que enguany és una denúncia molt visual a favor de retirar l’alt percentatge de l’IVA cultural, un augment que es va elevar fins el 21% fa dos anys degut a la ingerència del PP, i que ara s’havien compromès a rebaixar. Les promeses han quedat encallades al ministeri.

Redacció
Redacció 25/03/2015

El vídeo, ple de cares conegudes de l’escena catalana, denuncia en què queda el cost de l’entrada que paguem els espectadors de cinema. D’una entrada estàndard que costi uns 20€, els impostos, la publicitat, i la recaptació, el poden arribar a deixar en 4,59€. Aquesta és la xifra de cada entrada a repartir entre tot el personal que hi treballa: actors, utillers, tècnics…

“Vivim de les sobres” diu el vídeo. Del preu final, els actors n’han de restar la quantitat que declaren en impostos. Això transforma en precari l’ofici, l’IVA actual és el més alt d’Europa, posa en perill 43 milions d’esepctadors, la recaptació del 30% de l’Estat, la pèrdua de 4.500 llocs de treball directes, i el tancament del 20% de les empreses de la indústria cultural. El vídeo també reclama una llei de Mecenatge justa i clara, i una millor redistribució de les subvencions.