Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Ciutadans critica que UPiD demanés a Swiss Air que no utilitzi el català

Albert Rivera, líder de Ciutadans (C’s), ha carregat aquest dimecres contra Unió, Progrés i Democràcia (UPiD), per haver demanat a la companyia aèria Swiss Air que no utilitzés el català. Per Rivera, ‘les companyies aèries han de ser lliures, perquè són empreses, per dirigir-se als clients com creguin convenient’. ‘Defensem l’absoluta llibertat de les companyies aèries per escollir la seva llengua’, ha dit. En aquest sentit, també ha carregat contra la Generalitat per demanar que ‘totes les companyies que operen a Catalunya han de fer-ho en català’.

Redacció
Redacció 26/02/2009

Una carta d’un afiliat del partit de Rosa díez, Unión, Progreso y Democracia (UPyD), queixant-se de l’ús del català als vols regulars de la companyia Swiss Air entre Barcelona i Zuric ha fet que la companyia retirés el català de la megafonia dels vols. En aquell moment, la Generalitat va demanar explicacions a la companyia, que han arribat aquest dimarts.

Swiss Air ha respòs que han adoptat el criteri de limitar a tres el nombre de llengües utilitzades en la megafonia interna dels avions, per ‘evitar molèsties als usuaris’. Pels vols amb destinació Barcelona, la companyia ha triat el castellà com a tercera llengua; a més de l’anglès, l’alemany o el francès; perquè, asseguren, aquesta elecció ‘respon a les necessitats de la majoria dels usuaris’. La Secretaria de Política Lingüística discrepa i insisteix en què es restitueixi la megafonia en català, tal com s’ha emès els darrers 20 anys. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Bernat Joan, ha demanat que totes les aerolínies que operen a Catalunya ‘han de fer-ho en català’.