Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

CiU s’unirà al front comú contra el TC, però reclama que el PSC tingui ‘mans lliures’ a Madrid

 ‘Unitat a Catalunya sí’, però que sigui ‘eficaç’ i amb ‘idees’. Aquesta ha estat la resposta del president de CiU, Artur Mas, a l’aposta del president de la Generalitat, José Montilla, de liderar una resposta ‘unitària’ dels partits catalans en cas que el Tribunal Constitucional (TC) acabi retallant l’Estatut. Mas ha assegurat que comparteix aquesta crida a la unitat d’acció i que se la fa seva, tot i que ha afegit que cal una ‘unitat eficaç, que vol dir vot, veu i mans lliures a Catalunya sempre i quan vagi acompanyat del mateix vot, la mateixa veu i les mateixes mans lliures a Madrid’. ‘I desgraciadament aquí el PSC contínuament fa figa’, ha recordat Mas.

Redacció
Redacció 26/11/2008

Mas ha recordat que ell mateix va parlar d’un govern d’unitat en la seva conferència del 20 de novembre del 2007, on va llançar la seva aposta per la ‘Casa gran del catalanisme’. ‘Entenc que aquest és el grau màxim i que no té perquè donar-se aquest grau’, ha dit, però ‘imaginin si tenia al cap la unitat’ i ‘soc plenament conscient de la necessitat que aquesta unitat hi sigui i sigui real’.

Tot i això, el líder de la federació nacionalista ha afegit que cal que aquesta unitat sigui ‘efectiva’, ja que ha de ‘portar a algun lloc’. En aquest sentit, ha lamentat que, tot i el front comú pel finançament que es va produir al Parlament, ‘el president de la Generalitat no ens ha dit absolutament res’, perquè, creu, ‘no es creu’ aquesta unitat. Així, s’ha mostrat ‘defensor de la unitat de les forces polítiques catalanes’, però sempre que hi hagi ‘idees’ i sigui ‘eficaç’.

El president de CiU ha alertat que ‘la unitat dels partits catalans es trenca en el moment que el PSC fa figa a Madrid’ i ‘es desdiu dels compromisos d’aquí’.

Mas espera que, si se han de parlar tots els partits, es tingui en compte les opinions de tothom. El també secretari general de CDC aposta per celebrar un referèndum, una opció que no veu que, almenys de moment, s’hagi ‘rebutjat explícitament’.

El líder de CiU també ha garantit que hi haurà una ‘posició única’ de CDC i UDC sobre quina resposta s’ha de donar a una sentència adversa del Constitucional. ‘Com sempre l’hem tinguda en les coses importants’, ha dit.