Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CiU reclama que l’administració estatal faci servir el domini .CAT en les versions catalanes dels webs

El diputat gironí de CiU Carles Puigdemont ha presentat una proposta de resolució que insta el Govern de Catalunya a prendre les mesures necessàries perquè l’administració de l’Estat, els seus organismes i les seves empreses adoptin el domini .CAT en la versió catalana dels seus llocs web i portals d’internet actius o que s’activin en el futur. Segons explica en el seu bloc el diputat gironí ‘si Google, que és una empresa privada i amb seu a Irlanda, ha activat el .CAT, amb més raó ho ha de fer l’aparell de l’Estat que és pagat amb els nostres diners i que està obligat per les lleis orgàniques aprovades (entre les quals, naturalment, l’Estatut)’. Si la proposta de resolució prospera, ‘i confio que ho farà perquè no veig ningú llevat del PP i el Grup Mixt que tingui motius per oposar-s’hi’, diu Puigdemont, el Govern de la Generalitat haurà de sol·licitar a l’espanyol que almenys a Internet faci servir el domini .CAT.

Redacció
Redacció 31/01/2008

Puigdemont exposa en el contingut de la resolució que ‘els continguts en llengua catalana que ofereixen els diferents portals i les diferents planes webs que pertanyen a l’administració de l’Estat i els seus organismes i empreses, no són accessibles a través d’un domini .CAT, per bé que compleixen els requisits per tal que això fos possible’. Diu que els webs que podrien tenir domini puntcat van des del de la Moncloa a l’inefable Ministeri de Foment, a l’Agència Tributària, Renfe o el BOE.

‘Crec que si l’Estat adopta el puntcat ajudarà a fomentar l’adopció del domini entre empreses i altres organismes encara reticents, i multiplicarà l’ús del domini’, diu Puigdemont i afegeix que ‘és urgent que l’Estat canviï d’actitud perquè ara per ara aquestes planes web no ofereixen un nivell homogeni de presència de la llengua catalana en els seus continguts, i la majoria estan molt per sota del que es podria considerar una versió catalana del website digna. En alguns casos, la versió al català és ridícula, i en molts d’altres és contradictòria: l’epígraf és en català però la resta del contingut és en castellà. És una situació insostenible, que cal capgirar’, diu.