Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

CiU reclama indemnitzacions pels usuaris afectats pel desastre del TGV

Convergència i Unió (CiU) ha reclamat aquest dilluns que el govern espanyol indemnitzi per ‘danys i perjudicis’ als usuaris afectats per les obres del TGV en la seva arribada a Barcelona i tall de línies de Rodalies i de FGC. Així ho ha demanat el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, després de la reunió de l’executiva de CiU, i ho explicita una de les propostes de resolució presentades al Parlament per la federació nacionalista. El seu president, Artur Mas, considera que ‘en democràcia, quan les pífies són tant monumentals’ i ha d’haver un ‘exercici de responsabilitats clars’ i que ‘el responsable del bunyol plegui’, tot afegint que és en les dictadures on ‘no dimiteix mai ningú’.

Redacció
Redacció 30/10/2007

Després de la reunió del Comitè Executiu Nacional de CiU, el secretari general no ha dubtat a parlar de ‘situació molt crítica’ i ha valorat positivament que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hagi assumit responsabilitats en la seva recent visita a la zona afectada per les obres del TGV al Baix Llobregat. Per Duran, això és el ‘reconeixement’ que ‘la responsabilitat és seva i dels socialistes’. Unes responsabilitats, ha dit, que són ‘per acció’ en el govern espanyol, i ‘per omissió’ en el cas ‘del Govern de la Generalitat, el PSC i el president Montilla’.

Precisament del president de la Generalitat, Duran creu que ‘aquests dies fa més de delegat del govern de l’estat’. De fet, el secretari general de CiU també ha demanat al president de la Generalitat que constitueixi ‘immediatament’ un ‘gabinet de crisi que segueixi minut a minut el que està passant’ i un convoqui un ‘comitè d’experts’. En aquest sentit, ha remarcat que a Catalunya hi ha ‘gent que sap de ferrocarril’, i ha citat a Mercè Sala i Albert Vilalta, així com als col·legis professionals. Per Duran, ‘no pot ser que el Govern es creui de mans’.

Duran creu que ‘els socialistes assumeixen les responsabilitats’ perquè ‘el que està passant no és res més que prioritzar criteris polítics, tallar la cint abans de Nadal, enlloc de prioritzar els criteris de les empreses i dels tècnics’. El dirigent de la federació nacionalista ha dit esperar que ‘s’assumeixi d’una vegada una dimissió necessària’, la de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, tot i que considera que ‘no és’ una mesura ‘suficient’.

Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, ha dit ‘celebrar’ que el president espanyol hagi decidit assumir la responsabilitat, però ha afegit que ‘les responsabilitats no només es proclamen, sinó que s’assumeixen de veritat’. En aquest sentit, ha dit que ‘una manera d’assumir-ho és que algú de nivell suficient plegui’, en referència a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

Mas ha afegit que ‘en democràcia, quan les pífies són tant monumentals i es reconeixen els errors, això comporta un exercici de responsabilitats clar’. ‘A les dictadures no’, ha afegit, perquè ‘els governs passen de tot, dimiteix mai ningú perquè hi ha un dictador que diu com s’han de fer les coses i punt i final’. Per Mas, però, ‘en democràcia la condició necessària és que el responsable d’aquest bunyol plegui perquè és l’única manera que tenen els ciutadans de veure que la sensibilitat del govern existeix’.

Davant de l’assumpció de responsabilitats per part de Zapatero, Duran i Lleida ha recordat que ‘en l’àmbit privat, quan algú es declara responsable i hi ha uns danys i perjudicis, s’han d’assumir’. Una reivindicació que Duran ha reclamat que el govern espanyol apliqui de cara als usuaris. ‘Es pot assumir que s’és un desastre gestionant’, ha dit, tot reclamant al mateix temps que s’indemnitzi als afectats.

Rebutgen que no arribi a Sants i aposten pel Vallès

La federació nacionalista ha rebutjat que el TGV pugui arribar al Prat de Llobregat abans que a Sants, una opció, ha dit Duran, que s’ha plantejat amb ‘nocturnitat’ i ‘sense consultar’ ni a la Generalitat ni als ajuntaments. Duran ha reclamat que l’alta velocitat arribi a Sants, ja que en cas contrari ‘seria una barbaritat’. En aquest sentit, ha afegit que la ‘prioritat’ ha de ser restablir el servei de Rodalies.

Duran també ha reclamat una ‘moratòria’ respecte a les decisions que s’han de prendre en el pas del TGV a Barcelona i ‘potenciar’ l’alternativa pel Vallès, una reivindicació ‘històrica’ de CiU. Sobre aquesta opció, Duran ha apuntat que el govern espanyol ‘no hi té inconvenient’, mentre que les reticències vindrien per part de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona. Sobre el traspàs de Rodalies a Catalunya, Duran ha demanat que es faci, perquè ‘quan més a prop sigui la gestió més eficaç serà’. Una tranferència, però, que Duran ha reclamat que es faci amb els recursos necessaris.

Les resolucions al Parlament

CiU ja va presentar a finals de la setmana passada una proposta de resolució que volia que es debatís en el proper Ple en la qual es manifestava la necessitat del cessament d’Álvarez i va convidar ERC i ICV-EUiA a sumar-s’hi. Mas ha explicat que els tres grups han mantingut converses i ha afegit que, ‘si no hi ha marxa enrere per part de ningú’, s’acceptaran a l’ordre del dia del Ple les propostes de resolució presentades, per separat, per CiU i per ERC i ICV-EUiA. Mas ha dit esperar que en el Ple acabin prosperant.