Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

CiU proposa catalogar la raça de la vaca pallaresa davant la situació extrema de perill d’extinció que pateix

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió (CiU) i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat una proposta de resolució al Parlament, en la qual insta el Govern a emprendre ‘tots els tràmits oportuns’ perquè la raça de vaca pallaresa passi a formar part del catàleg de races autòctones de vaques a l’estat espanyol podent així ser preservada. López reclama que es doni ‘la màxima celeritat’ a aquesta proposta davant ‘la situació extrema de perill d’extinció’ que viu ja que tan sols queden poc més d’una vintena d’animals en granges del Pallars Jussà, Sobirà i a la Val d’Aran.

Redacció
Redacció 24/04/2008

Agustí López ha recordat, que la vaca pallaresa o blanca, ‘suposava -fins ben bé la meitat del segle XX- un 60% dels efectius bovins del Pallars Jussà, del Pallars Sobirà i de la Vall d’Aran’, però la caiguda de la població d’aquesta raça ‘va començar a principis de la dècada dels vuitanta a causa de l’arribada del tractor’.

Avui la seva població es limita a un ramat de divuit vaques mares i dos toros en una sola explotació, a la borda de Felip del poblet de Besan, al municipi d’Alins (Pallars Sobirà), a més d’altres exemplars repartits en altres explotacions de pobles d’alta muntanya del Pallars Jussà i del Pallars Sobirà.

López ha advertit que ‘aquesta raça autòctona està en perill d’extinció imminent’, ja que la seva pervivència depèn estrictament ‘de la bona voluntat d’una família ramadera de la Vall Farrera’, i ha lamentat que la desaparició absoluta d’aquesta raça autòctona del Pirineu ‘comportaria la pèrdua d’un patrimoni genètic de gran transcendència. Pel diputat nacionalista, la vaca pallaresa ‘és un animal adaptat al territori, gens vulnerable a les malalties que han delmat la cabana ramadera de vaquí a les comarques pirinenques les darreres dècades, com la tuberculosi i la brucel·losi’.

A més, López ha destacat que ‘l’existència de races autòctones en un territori li confereix personalitat i trets diferencials’. Per tot això, Agustí López considera que ‘la raça pallaresa de vaques hauria de ser inclosa en el catàleg oficial de races de bestiar dels territoris de l’Estat, que el Ministeri d’Agricultura té oficialitzat’ i així ho ha proposat al Parlament de Catalunya.