Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

CiU no veuria malament la reforma constitucional si és el Parlament qui fixa el sostre del dèficit català

El portaveu adjunt de CiU al Congrés Pere Macias ha demanat aquest dimecres a PSOE i PP que sigui el Parlament qui fixi el sostre de dèficit de Catalunya. En declaracions a Rac 1, Macias ha explicat que encara esperen a conèixer la lletra petita del pacte per reformar la Constitució que han subscrit populars i socialistes, quelcom que també ha dit Joana Ortega, però sí que ha advertit que, si bé la federació està a favor de contenir la despesa pública com està demostrant el Govern, alhora està “en contra que això s’imposi d’una manera que no hi hagi cap marge i que limiti l’autonomia financera” de la Generalitat. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, també s’ha manifestat en aquest sentit i ha afegit que la Generalitat “sintonitza completament” amb l’esperit de la mesura per controlar el dèficit”. Macias ha reconegut que la reforma sembla tancada perquè ja té el suport de PP i PSOE.

Redacció
Redacció 24/08/2011

Després que José Luis Rodríguez Zapatero anunciés dimarts un pacte amb el PP per reformar la Constitució, CiU encara espera a conèixer el detall de l’acord, tot i que ja s’ha advertit des del Govern que estaran en contra d’un atac contra l’autonomia financera de la Generalitat.

Pere Macias, per la seva part, ha deixat clar que CiU està a favor de contenir la despesa pública, i així ho està fent a Catalunya, però ha afegit que estaran en contra que això sigui una imposició sense cap marge. “En el concepte de constrènyer el deute públic estem d’acord, ho compartim, ho apliquem, però, òbviament, defensem amb ungles i dents que això no envaeixi l’autonomia financera de la Generalitat”, ha remarcat.

La solució per evitar aquest atac passaria, segons Macias, perquè fos el Parlament qui fixés el sostre de dèficit, la xifra concreta, en lloc de venir imposada des de Madrid. “Si algú ha de posar alguna xifra, a nosaltres ens agradaria que qui tingués la sobirania fos el Parlament”, ha explicat el número dos de CiU al Congrés, que ha remarcat que encara no saben en què consisteix exactament la reforma pactada per PP i PSOE i esperen detalls entre avui, demà i demà passat.

A més, ha volgut treure importància a la diferència entre les declaracions sobre la reforma que va fer primer el portaveu del Govern, Francesc Homs, i les del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que es va mostrar més prudent a l’hora de valorar la mesura.

En qualsevol dels casos, Macias ha reconegut que poca cosa podrà fer CiU, tot i que ho intentarà, perquè l’acord sembla tancat per PP i PSOE i no hi haurà poc marge de maniobra.