Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

CiU ‘no es refia’ de Zapatero i no li permetrà ‘estrangular’ el finançament del Govern

CiU, ICV i ERC han fet front comú per pressionar el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero perquè no limiti el dèficit a la Generalitat després que hagi obert la porta a un ‘finançament raonable’ per a Catalunya a canvi de ‘compromisos’. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ‘no es refia’ de les seves paraules i demana fets. Assegura que no permetran que es produeixi una ‘estrangulació’ per la via de tancar l’aixeta als recursos econòmics que el Govern ‘necessita’. El cap d’ICV, Joan Herrera, considera que ‘no té lògica’ una limitació de dèficit per la Generalitat ‘que no té l’Estat’ i el secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha advertit Zapatero que Catalunya deixarà de ser ‘la mamella d’Espanya’ si li limita el deute. La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha demanat ‘corresponsabilitat’ a Mas. Aquesta polèmica arriba just abans de la primera reunió entre el president Artur Mas i el president espanyol prevista per aquest dilluns.

Redacció
Redacció 06/02/2011

Davant les declaracions de Zapatero aquest divendres en què des de Brussel·les va oferir un ‘finançament raonable’ per la Generalitat a canvi de ‘compromisos concrets i estrictes’, el Govern de Mas, ICV i ERC han pressionat aquest dissabte el president espanyol perquè permeti l’endeutament de la Generalitat.

El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ‘no es fia’ de les seves promeses ha exigit al president de l’executiu espanyol que materialitzi les ‘bones paraules’ en fets i que compleixi els compromisos que té amb Catalunya. ‘Ja són massa els incompliments, els enganys i les enredades que el govern espanyol ha fet al poble de Catalunya’, ha insistit Pujol. Així mateix, ha assegurat que no permetran que es produeixi una ‘estrangulació’ de l’autogovern per la via de tancar l’aixeta als recursos econòmics que el govern català ‘necessita’. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha valorat positivament la ‘predisposició’ de Zapatero perquè la Generalitat disposi d’un finançament més raonable i confia que la trobada que Artur Mas i Zapatero mantindran aquest dilluns a la Moncloa ‘sigui en benefici dels interessos de Catalunya’.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, considera que ‘no té lògica’ que hi hagi una limitació de dèficit per la Generalitat ‘que no té l’Estat’, perquè la catalana és l’administració que ‘representa la major part de la despesa’, segons ha apuntat Herrera, que ha proposat fer un front comú a Madrid per fer que ‘el superàvit de la Seguretat Social es pugui invertir en emissió de deute del Govern’. De la mateixa manera que CiU i ICV però encara més contundent s’ha mostrat ERC. El seu secretari general, Joan Ridao, ha advertit el president espanyol que Catalunya deixarà de ser ‘la mamella d’Espanya’ si li limita el deute i ha acusat Zapatero d’actuar com un ‘bomber piròman’ perquè diu que està disposat a arreglar el tema del finançament de Catalunya quan ‘ell és l’autentica causa del problema’ i ha demanat a Artur Mas que recuperi ‘el concert econòmic del calaix’.

En canvi, la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha estat crítica amb el Govern que actua, segons ha subratllat, amb ‘descoordinació’ i ‘desorientació’ i sobre el deute ha demanat ‘corresponsabilitat’ a Mas. ‘Sobretot aquí el que hi ha és una demanda de corresponsabilitat que esperem que sigui atesa des del Govern de la Generalitat’, ha assenyalat.

Per la seva banda, el president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha defensat des de Barcelona que fa tres anys que els populars demanen un control del dèficit públic i ha afegit que ‘com a espanyol’ no li agrada que vinguin de fora ‘perquè ens posin deures’, fent referència al fet que la cancellera alemanya Angela Merkel, hagi demanat una reducció del dèficit públic.