Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

CiU insta el PSC a votar contra els pressupostos de Zapatero per demostrar que la seva independència ‘no és una llegenda urbana’

El portaveu de CiU al Senat, Jordi Vilajoana, creu que els 25 diputats del PSC al Congrés dels Diputats tenen una bona oportunitat de demostrar que la seva ‘independència’ respecte el PSOE no és ‘una llegenda urbana’ votant en contra dels pressupostos generals de l’Estat (PGE), que segons CiU no són bons per superar la crisi, no compleixen amb l’Estatut en matèria d’inversions i no inclouen el nou model de finançament. Així ho dit Vilajoana després de presentar el veto de CiU als pressupostos al Senat. CiU assegura que no tindrà ‘cap problema’ en donar suport a la resta de vetos de PP, ICV i ERC si tenen una visió comuna.

Redacció
Redacció 25/11/2008

El senador Vilajoana ha explicat que el veto que ha registrat CiU als pressupostos generals de l’Estat aquesta mateixa tarda és en ‘coherència’ amb les esmenes a la totalitat que ja va presentar CiU al Congrés dels Diputats. Essencialment per tres motius.

El primer, el econòmic, Vilajoana creu que el govern espanyol ha negat la crisi i ha elaborat els pressupostos sobre aquesta premissa i per tant ‘no serveixen’ ni ‘van ser pensats’ per reactivar l’economia ni a l’Estat ni a Catalunya.

El segon és que no incorporen el compromís de concretar un nou model de finançament per Catalunya abans del 9 d’agost, ni tampoc compleixen el pacte amb ICV de trobar un model abans del 17 de novembre.

I per últim, no es compleix amb la xifra d’inversions que marca l’Estatut en matèria d’infraestrucutres. Segons CiU, el govern espanyol deixarà d’invertir 3.000 milions d’euros en infraestructures.

Crida al PSC Per Vilajoana, el veto incorpora una nova funció. Es tracta de ‘donar una nova oportunitat’ al PSC perquè rebutgin un pressupost que ‘no és útil per Catalunya’. Una oportunitat, assegura Vilajoana, per demostrar que la ‘independència’ del PSC ‘és més que una llegenda urbana’. El senador fa referència a les paraules de la secretaria d’Organització del PSOE, Leire Pajín, que en una entrevista radiofònica va dir que pensar que el PSC voti diferent del PSOE era una cosa així com una ‘llegenda urbana’.

Vilajoana també ha apel·lat a seguir les paraules del president del Govern, José Montilla, que va dir que el PSC només es deu a Catalunya. El senador creu que els diputats del PSC han d’actuar amb la mateixa ‘fortalesa’ per deixar que aquestes consideracions siguin ‘només paraules’.

CiU escoltarà ICV i ERC per valorar el suport als seus vetos

Vilajoana no amaga que vol que el veto de CiU ‘guanyi’, perquè diu, no volen ‘jugar a estreteges de les sis de la tarda’. Això si, sobre l’eventual suport de CiU als vetos d’ICV i ERC, Vilajoana assegura que els ‘escoltaran’ i si les posicions coincideixen no tindran ‘cap inconvenient’ en donar-hi suport. Perquè un veto prosperi al Senat calen 133 vots, per tant cap formació pot tirar endavant els seus vetos per si sol.