Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

CiU i PSC tanquen un acord de govern a la Diputació de Tarragona

Tarragona (ACN).- CiU i PSC han signat aquest dijous un acord de govern pels pròxims quatre anys a la Diputació de Tarragona. El pacte, que es fonamenta en deu punts d'actuació, està obert a la incorporació d'altres grups polítics, segons ha subratllat el portaveu de CiU, Josep Poblet, que tornarà a ostentar la presidència de la corporació. Per la seva banda, el portaveu socialista a la institució i alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha destacat que l'acord pretén mantenir l'estabilitat i és conseqüència “natural” d'una dècada “de bona sintonia i coincidència d'objectius”. Poblet ha insistit que l'acció de l'ens en el pròxim mandat serà “clau” per sortir de la crisi, mantenint el suport als ajuntaments.Josep Andreu (ERC) afirma que haguessin preferit “nous aires” a la Diputació
 

Redacció
Redacció 18/06/2015

La imputació de Poblet impedeix l'acord amb ERC
 
Fonts d'ERC consultades per l'ACN ja van advertir dins el marc de les negociacions amb CiU que preferien que Josep Poblet no tornés a presidir la Diputació pel fet d'haver estat imputat en el cas Innova. Preguntat per aquest possible veto dels republicans -segona força de l'ens amb 7 diputats-, el mateix Poblet ha defensat que la imputació “no pot haver influït perquè no té a veure amb aquesta institució, sinó amb una altra -l'Ajuntament de Vila-seca”. I sobre les negociacions amb els republicans, Josep Poblet, ha justificat que no s'hi hagi arribat a pactar perquè els interlocutors territorials “no tenen la capacitat del seu partit per poder decidir”, ha dit.
 
Josep Andreu (ERC) afirma que haguessin preferit “nous aires” a la Diputació
 
Per las seva banda, el President de la Federació d'ERC al Camp de Tarragona, Josep Andreu, ha detallat que la formació estava mantenint reunions a nivell nacional en referència a les quatre diputacions catalanes, però ha criticat que, a nivell de la demarcació de Tarragona, “ningú no s'ha dirigit a nosaltres”. “Sospito que aquest pacte amb el PSC està tancat des de la mateixa nit electoral”, ha etzibat en declaracions a l'ACN, al mateix temps que ha retret a CiU que, si volia formar un govern d'unitat, primer hauria d'haver parlat amb ERC com a “segona força” a la corporació.
 
Andreu ha apuntat que ERC considerava que s'havia de produir un relleu dels dirigents de la Diputació després que CiU hagi perdut la majoria absoluta i s'hagi palesat una demanda de “canvi” per part de la ciutadania. “Tot és legítim, però voldríem nous aires i una nova manera de fer i se'ns fa difícil creure que amb l'actual organigrama i amb la gent de sempre s'aconsegueixi”, ha lamentat. El president de la Federació d'ERC al Camp de Tarragona no ha descartat que la formació pugui acabar entrant al govern de la Diputació, però s'ha remès a conèixer el contingut del decàleg signat entre convergents i socialistes.
 
Poblet descarta que els diputats d'UDC formin un grup polític propi
 
Pel que fa a la ruptura de la federació de Convergència i Unió, Poblet ha assegurat que ha signat l'acord com a president del grup de CiU i ha descartat que els diputats d'Unió Democràtica puguin arribar a formar un grup polític a banda de Convergència a la corporació provincial. “En aquests dies s'estan tancant els acords a nivell de federació, perquè els acords fins ara han estat de cara al 27-S i al Govern, i encara no apunten en direcció al territori ni a la Diputació, però les coses van amb la millor de les fluïdeses i naturalitats”, ha subratllat.
 
Un full de ruta amb 10 punts
 
L'acord entre convergents i socialistes se sustenta en deu acords, que passen per la definició d'un Pla Estratègic pel pròxim mandat basat en quatre àmbits estratègics: persones, formació i cultura; municipis i territori sostenible; coneixement i model socioeconòmic, i gestió excel·lent i transparència. El pacte preveu aplicar com a norma general criteris d'estalvi i racionalitat, evitant l'increment d'assessors i reduint progressivament les partides destinades a subvencions extraordinàries assignades a la presidència, fins al seu traspàs definitiu a un règim de concurrència competitiva.
 
El tercer dels acords es basa en l'impuls a la Regió del Coneixement i, el quart, aplicar de manera immediata la Llei de Transparència. El cinquè preveu aprovar un Pla d'Actuació Municipal que, com a mínim, es dotarà amb 60 MEUR pel període 2015-2019. El sisè fixa un topall de quatre vicepresidències. Pel que fa al setè acord, preveu l'impuls de plans d'ocupació, accions de voluntariat dins els Jocs Mediterranis o el desplegament del conveni establert amb l'Ajuntament pel futur ús de la finca de la Savinosa.
 
El vuitè acord preveu impulsar una política mediambiental sostenible, especialment en l'àmbit de la gestió de biomassa o amb la vertebració de plans específics per a la prevenció d'incendis forestals. El novè dels punts inclou mantenir l'atenció pressupostària als Centres d'Educació Especial i garantir el suport econòmic a les llars d'infants municipals. Finalment, el punt desè fixa la creació d'una comissió de seguiment de l'acord entre CiU i PSC.