Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

CiU i ERC voten plegats al Congrés per ampliar l’acord Solbes-Castells sobre inversions en infraestructures al 2009

Els grups parlamentaris de CiU i ERC han votat conjuntament aquest dimarts al Congrés una iniciativa de CiU esmenada pels republicans que reclamava que la base de càlcul del percentatge d’inversions en infraestructures a Catalunya no se cenyeixi a la metodologia acordada entre el ministre d’Economia, Pedro Solbes, i el conseller d’Economia, Antoni Castells –que estableix 4.365 milions en base a les inversions dels ministeris de Foment, Medi Ambient, Indústria i Agricultura per al 2008 – sinó que al 2009 comprengui ‘totes les inversions territorialitzades de l’estat i del sector públic empresarial’. El text, que ha estat rebutjat amb els vots en contra de la resta de formacions, també instava el govern espanyol a incloure als pressupostos generals de l’estat per al 2008 els 827 milions d’euros que, en base als criteris acceptats pel propi executiu de Zapatero, l’estat va deixar d’invertir el 2007.

Redacció
Redacció 03/10/2007

Les dues formacions, que han anunciat esmenes a la totalitat dels pressupostos 2008 per la ‘manca de garanties’ i de recursos del text, situen d’aquesta manera els seus objectius de cara als pròxims pressupostos i reclamen que els comptes de Solbes d’enguany explicitin com es gastaran els 739,69 milions d’euros que consten al text però que no estan adjudicats.

En aquest sentit, estableix que els diners d’aquesta partida que no s’executin s’abonaran a la Generalitat, i que les inversions podran fer-se servir per a l’alliberament de peatges o la construcció d’autovies alternatives, tal i com recull l’Estatut. Amés, aquesta xifra ‘s’haurà d’incrementar proporcionalment en cas que augmenti el volum d’inversions territorialitzades de l’estat’.

La moció també estableix que la materialització de la inversió s’efectuarà ‘exclusivament’ en inversions reals de l’estat o en inversions directes de les empreses públiques ‘independentment’ del flux de transferències de capital de l’estat a la Generalitat, tal i com passa amb la resta de Comunitats Autònomes. A més, recull que en els set anys compresos en l’acord ‘el volum de transferències no disminuirà respecte als exercicis anteriors’

La proposta de CiU i ERC assenyala també que els pressupostos del 2008 han de complir els compromisos adquirits al 2007 i, per tant, l’executiu ha d’incrementar els 4.365 milions pactats amb els 827 que, segons el criteri establert per Solbes i Castells, l’executiu no va invertir al 2007. A més, reclama que els comptes del 2008 incloguin una partida compensatòria respecte a les partides pressupostàries que no s’han executat durant el 2007.

Durant la negociació prèvia a la presentació en ple, ERC ha aconseguit sumar al text de CiU tres esmenes. La primera reclama a l’executiu que sigui ‘lleial’ en l’execució dels pressupostos en els pròxims set anys ‘sense perjudici que en el futur es pugui pactar bilateralment modificacions que garanteixin plenament el compliment d’aquesta disposició’.

La segona introdueix la necessitat que es concreti la destinació dels 739,69 milions ‘no assignats’ en els pressupostos, i la tercera estableix que l’ampliació de la metodologia perquè la inversió contempli ‘totes les inversions territorialitzades’ entrarà en vigor ‘a partir dels pressupostos del 2009’, i no en els actuals.

La proposta de CiU i ERC ha topat amb la negativa del PSOE i ICV. Des del PSC, la diputada Teresa Cunillera ha recordat que l’acord Solbes-Castells ‘supera’ l’expectativa de la pròpia Federació. Segons Cunillera l’actual és un ‘bon acord’ que amplia la base de càlcul i dóna compliment a l’Estatut. Per part d’ICV, Joan Herrera ha recordat que l’acord Solbes-Castells suposa un ‘canvi qualitatiu’ en el model que ha estat en vigor al 2007 i per aquest motiu ha anunciat el vot en contra de la seva formació.