Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

CiU i ERC tornen a demanar a Solbes que publiqui les balances fiscals

 Els grups parlamentaris de CiU i d’ERC al Congrés dels Diputats han reclamat aquest dijous al vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, que faci públiques les balances fiscal pels dos sistemes que ha determinat la comissió d’experts després que ahir fos el BBVA qui donés a conèixer un estudi –fet per dos dels membres d’aquest grup- que assenyala que cada català perd 1.094 euros anuals en impostos que no retornen a Catalunya en forma de despeses de l’estat. El portaveu d’Economia i Hisenda de CiU, Josep Sánchez Llibre, i el d’ERC, Joan Puig, han exigit a Solbes que posi punt i final a ‘l’opacitat’ i doni a conèixer les dades que s’extreuen de l’estudi de les balances pel sistema de càrrega de beneficis i les del sistema de fluxos monetaris. Les peticions s’han produït en el transcurs del debat sobre el Projecte de Llei pel qual s’aprova el Conveni Econòmic de l’Estat i la Comunitat Foral de Navarra.

Redacció 30/11/2007

Una petició que, a priori, l’executiu espanyol no té cap intenció d’atendre aquestes legislatures però que s’ha de convertir en element d’estudi de cara a la negociació del sistema de finançament. Les dades que ahir va donar a conèixer el BBVA han posat de manifest que la ‘solidaritat’ de Catalunya vers l’estat ha estat una constant ‘estructural’, com a mínim, en els últims quinze anys, però també apuntaven que Madrid –que rep inversions estatals que l’estudi atribuïa a tots els ciutadans de l’estat- és la primera en dèficit i que el País Basc i Navarra, tot i ser de les comunitats més riques, són beneficiàries netes del sistema.

Els dos portaveus parlamentaris han recordat a Solbes que la ‘transparència’ en aquesta qüestió permetria superar malentesos sobre la relació entre Catalunya i l’estat. ‘Si vostès no s’atreveixen a publicar les balances fiscals pels dos sistemes –ha dit Sánches Llibre, seran còmplices d’aquesta opacitat i, en definitiva, contribuiran a tenir molta menys democràcia.