Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

CiU i ERC carreguen contra el PSC per defensar el PSOE enlloc de Catalunya

CiU i ERC han coincidit aquest dimecres en carregar contra la ‘vergonyosa’ actitud del PSC al Congrés, a qui han acusat de prioritzar els interessos del PSOE abans que els de Catalunya. Ho han dit en roda de premsa al Parlament després que els socialistes catalans es neguessin a desmarcar-se del PSOE al Congrés per votar la resolució que quatre dies abans havien aprovat al Parlament a proposta del president de la Generalitat. ERC creu que amb la seva actitud, és el PSC qui tanca la porta a qualsevol possibilitat de reeditar el tripartit i Artur Mas considera ‘insòlita i vergonyosa’ l’actitud vassalla del PSC davant el PSOE. Per la seva banda, Joan Ferran ha acusat CiU, ERC i ICV d”obstruccionistes’ per impedir que la resolució del PSOE s’aprovés.

Redacció
Redacció 21/07/2010

El portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, ha afirmat que hi ha un esport al país d’intentar repartir les culpes. ‘Creiem tenir una certa responsabilitat en haver evitat el trist paper a Catalunya i hem treballat per evitar el trist paper a Madrid’. Pujol ha assegurat que no tots tenen la mateixa responsabilitat. Ha explicat que ‘la tarda abans de la votació CiU li va oferir al PSOE que retirava les seves resolucions i incorporar i acceptar per part del PSC que es votés conjuntament la resolució acceptada al Parlament i proposada pel Parlament. ‘La resposta del PSOE va ser que no’, ha lamentat.

Ha declarat que ‘les votacions van acabar provocant col·lectivament un trist paper de Catalunya al Congrés’. Pujol ha manifestat que els socialistes han decidit, com fa anys i panys que venen fent, que abans que Catalunya, PSOE i que abans que el que diu Montilla, PSOE’. ‘Necessitem explicar això perquè no tothom té la mateixa responsabilitat i ha actuat de la mateixa manera’, ha ressaltat. Ha preguntat perquè el PSOE i el PSC ‘rebutgen i renuncien a que se sotmeti a votació i s’aprovés la proposta del president de la Generalitat’. ‘Es sorprenent que ara critiquin a CiU quan es va posar damunt la taula proposta del president Montilla’, ha dit.

Sobre la reunió entre Montilla i Zapatero, Pujol ha preguntat al president ‘en qualitat de què va a la reunió’ i ho ha dit després que ERC es mostrés crític amb la trobada d’aquest dimecres a la Moncloa. Per això, ha preguntat als republicans si donen suport a la reunió. Segons Pujol, amb la reunió ‘s’evidencia la feblesa del president de la Generalitat i de que els seus a Madrid van decidir que abans que Catalunya, PSOE’.

El PSC tanca la porta a un tercer tripartit

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha carregat amb duresa contra els seus socis del PSC després de recordar que va ser el president de la Generalitat i líder dels socialistes catalans, José Montilla, qui va instar els partits catalans a ratificar el preàmbul de l’Estatut al Parlament per no trencar la unitat catalana. ‘Ahir el partit del president de Catalunya va rebutjar el mateix text que el president de Catalunya va proposar al Parlament’, ha constatat Simó.

En la línia del que ja ha vingut expressant els principals líders d’ERC des del ple de divendres, Simó ha fet un pas més i ha deixat clar que amb la seva actitud al Congrés és el PSC qui ha tancat la porta a qualsevol possibilitat de reeditar el tripartit. ‘El PSC ha decidit ell baixar del tren a la pròxima estació set estacions després’, ha argumentat Simó, que ha reblat que ERC ‘seguirà el seu recorregut’ en un marc de referència de la política catalana que després de la sentència ha canviat ‘sense retorn possible’.

‘Qui digui que baixa a la pròxima estació i digui que prioritza el PSOE abans que el país, no propiciarà cap avenç per a les llibertats i drets de Catalunya’, ha afegit. A més, ha insistit que la reunió de Montilla amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és una ‘pèrdua de temps’. Ha insistit que en cap cas ERC podia votar la proposta de resolució del PSOE-PSC que començava deixant clar que ‘acatava’ la sentència.

Per la portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, que el Congrés no aprovés ‘ni una línia’ relacionada amb la sentència del TC, és ‘totalment decebedor’ i una ‘oportunitat perduda’ no només per la política catalana, sinó també l’espanyola. Després de reivindicar els ‘esforços’ d’ICV-EUiA per una resolució unitària al Congrés, ha atribuït a ‘l’excés de tacticisme i mirada curta’ d’alguns posicionaments polítics la incapacitat per aprovar res al Congrés com a resposta al TC. Per ella, la d’aquest dimarts ha estat una ‘derrota’ que evidencia la ‘debilitat’ catalana.

Camats ha criticat que el PSC hagi estat ‘incapaç d’explicar, arrossegar i fer entendre al PSOE la gravetat de la situació’ de la poolítica catalana després de la sentència. També ha fet autocrítica, en dir que els partits catalans ho han posat ‘massa fàcil’ al PP, però també al PSOE perquè no té cap exigència del Congrés per apostar amb fermesa pel federalisme. Però Camats no ha volgut dir si el paper del PSC a Madrid dificulta per ICV-EUiA una eventual reedició del tripartit, que ja ha vingut a rebutjar ERC.

El PSC culpa el ‘tacticisme i obstruccionisme’ de la resta de partits

Des del PSC, i després que la majoria de partits del Parlament hagin criticat l’actitud dels diputats del PSC al Congrés, el portaveu adjunt del PSC al Parlament Joan Ferran ha passat al contraatac assegurant que no hi va haver resolució a Madrid per l”obstruccionisme i tacticisme’ de CiU, ERC i ICV-EUiA. El representant del PSC ha manifestat que estan ‘realment molestos i indignats’ perquè ‘el que hagués pogut ser una resolució votada per molts diputats al Congrés ha quedat en no res’. ‘Estem enfadats i preocupats’ perquè la prioritat ‘en la presa de decisions hagi estat un tacticisme de curta volada i un plantejament partidista de cara a les eleccions’.