Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CiU exigeix a Montilla que aparti Saura d’Interior

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha demanat aquest dimecres al president de la Generalitat, José Montilla, que faci una ‘remodelació del Govern’ amb l’objectiu que les responsabilitats de seguretat ‘no continuï en mans’ d’ICV i del conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. Una petició que fa la federació nacionalista perquè considera que Saura ‘no és la persona idònia per portar la seguretat del país’, tot denunciant la seva ‘frivolitat’. Davant d’això, el portaveu parlamentari d’ICV-EUiA, Jaume Bosch, considera que CiU té una ‘actitud poc democràtica’ i ha alertat que s’acosta a les posicions del PP, mentre que ERC considera ‘tristíssim’ que la seguretat s’usi per fer campanya.

Redacció
Redacció 31/01/2008

Pujol ha remarcat que és ‘conegut’ que ‘l’assignació dels diferents àmbits competencials’ entre els partits que formen el Govern ‘era fruit d’equilibris de poders’, i que ‘la responsabilitat de seguretat va caure en mans d’algú que ha vingut frivolitzant amb les forces de seguretat’. Ara, ha demanat al president de la Generalitat que ‘desfaci el repartiment de poder de fa un any’ i ‘assigni seguretat a algú que no jugui a politiqueria, que no tingui prejudicis en relació a què li pertoca fer als cossos i forces de seguretat’.

La petició de CiU arriba dies després que es produís a Barcelona la detenció de presumptes terroristes islamistes que podrien haver estat preparant un atemptat a Barcelona, segons la justícia. Tot i demanar que surti d’Interior, Pujol ha dit que el seu departament és un ‘calaix de sastre’ i que és competència del president si vol que continuï tenint competències en l’àmbit de les Relacions Institucionals.

Pujol també ha demanat a Montilla que convoqui una reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya per tal d’abordar la situació actual, de la mateixa manera que també ha demanat una convocatòria extraordinària de la junta local de seguretat de Barcelona.

El portaveu parlamentari d’ICV-EUiA ha considerat la petició de CiU una ‘actitud poc democràtica de CiU’. ‘No pot ser que hi hagi una força política que planteja que una altra força política democràtica no pot portar una determinada responsabilitat, com la d’Interior’. Per Bosch, ‘en un món en què estem vivint en democràcia, en una societat democràtica, en un Parlament democràtic, no pot ser que es negui a una força política democràtica la legitimitat de portar un departament com Interior a partir de prejudicis ideològics de CiU, que es pensa que les esquerres no estan legitimades per dirigir la política de seguretat’.

A més, Bosch ha mostrat ‘preocupació’ perquè ‘l’actitud de CiU en matèria de seguretat i antiterrorisme sigui cada vegada més similar que a la del PP’. El dirigent ecosocialista també ha dit que es tracta d’una ‘actitud insòlita’ i dit a la federació nacionalista que ‘no trobarà cap posicionament de l’oposició en relació als governs de Pujol qüestionant les responsabilitats d’Interior’ en ‘situacions doloroses, amb víctimes’.

Finalment, el portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha lamentat i considerat ‘tristíssim’ que des de l’oposició ‘s’usi un tema com la seguretat per desgastar el Govern i fer campanya electoral’.