Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

CiU, escèptica, dóna suport a establir la paritat en el doblatge

El diputat de CiU Carles Puigdemont ha valorat positivament d’entrada les bases de la Llei del cinema que ha presentat el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. Les bases estableixen l’obligació de distribuir el mateix nombre de còpies doblades al català que al castellà. ‘No serà CiU qui no estigui d’acord en unes passes que clarament van en la direcció del que diu l’Estatut de garantir el dret d’opció lingüística’, ha dit, tot i remarcar que ‘no va més enllà’ del decret que es va aprovar el 1998, que es va retirar després d’un acord amb les distribuïdores. Ara, ‘caldrà veure la reacció del sector i la capacitat de negociació’, ha dit, ‘no fos que ens trobéssim davant d’un brindis al sol’.

Redacció
Redacció 04/03/2009

Puigdemont ha remarcat que, després de dos anys de legislatura, ‘tot just ens arriba ara la primera iniciativa lingüística’ i ‘sembla que fa descansar tota la política i l’ambició lingüística del Govern en la Llei del cinema’. ‘Ens sembla que no hauria de ser el pal de paller de la nova política lingüística que hauria d’emanar del nou Estatut’, ha afegit.

El PP veu intervencionisme

El diputat del PPC Rafael López ha titllat aquest dimecres ‘d’intervencionista’ les bases de la Llei del cinema que ha fet públiques el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, i considera que no aborda ‘les necessitats reals del cinema català’. Les bases estableixen l’obligació de distribuir el mateix nombre de còpies doblades al català que al castellà. Per López, ‘és absurd que per llei es digui en quina llengua han de veure les pel·lícules els ciutadans o a les empreses en quina llengua les han de fer’. ‘A nosaltres ens obsessiona la qualitat del nostre cinema i la llei ha d’apostar per la qualitat del cinema que es faci a Catalunya, sigui quina sigui la llengua en què es faci’, ha dit.

C’s i el seu discurs

El diputat del grup mixt Antonio Robles (C’s) ha assegurat aquest dimecres que la Llei del cinema que està impulsant la Generalitat és ‘intervencionista’ i ‘molt paternalista’. ‘Estem parlant d’empreses privades i la intervenció del sector públic s’ha de regir per regles del mercat, i no es fa’, ha assegurat. Les bases de la llei, fetes públiques aquest dimecres pel Govern, estableix l’obligació de distribuir el mateix nombre de còpies doblades al català que al castellà. Robles ha reptat la Generalitat a ‘aplicar al cinema el que no s’aplica a les escoles’. ‘Si volem un 50% de català i un 50% de castellà al cine, que s’apliqui també a l’escola’, ha reclamat.