Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

CiU, ERC o CUP han estat primera força al 75% de municipis

Sens dubte, l’independentisme ha registrat els millors resultats de la història en aquestes eleccions locals. Tot i que CiU ha baixat 100.000 vots, les pujades dràstiques d’ERC i CUP han fet registrar cotes històriques al sobiranisme. Els republicans han duplicat resultats respecte els últims comicis municipals, i la CUP gairebé els ha quadruplicat. Les tres formacions sumades s’han emportat la majoria absoluta o relativa a gairebé 700 pobles dels 947 catalans. És a dir, un 75% de les poblacions, 50 més que fa quatre anys. 

Redacció
Redacció 25/05/2015

1,4 milions de vots independentistes

De fet, la suma de CiU, Esquerra i la CUP arriba a 1,4 milions de vots, 300.000 més que fa quatre anys. Es tracta del 45% del total dels sufragis. La multitud de partits locals independents que han votat mocions a favor de l’AMI o l’autodeterminació apropen la xifra molt al 50%, un dels objectius de cara al 27-S. A més, s’ha de tenir en compte que molta gent no ha votat en clau plebiscitària, sinó municipal. És per això que el PSC ha aguantat a força poblacions on governava, però es pot ensorrar de cara al setembre a tenor dels resultats a les europees.

El sobiranisme arrasa a comarques

A més, el trio sobiranista puja a les quatre capitals de demarcació, tant a Barcelona (+2), com a Girona (+5), Lleida (+5) i Tarragona (+2). De fet, convergents, republicans i cupaires sumen 6.077 regidors dels 9.077 possibles, dues terceres parts justes. I si mirem les dades per comarques, CiU s’embutxaca 29 dels 41 consells comarcals, suma el Conselh Generau d’Aran, i empata en el primer lloc en d’altres.  I al seu torn, ERC en guanya una i empata en sis més. Un domini gairebé absolut del territori, que es confirma observant l’evolució de les capitals de les 42 comarques: de 29 amb majoria sobiranista, s’ha passat a 33. I és que Catalunya no s’acaba a Collserola.