Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Els partits catalans demanen als diputats del PSC a Madrid que s’uneixin al boicot al PSOE contra la retallada

L’actitud de Zapatero respecte el trinxament de l’Estatut, celebrant la sentència i assegurant que posa el ‘punt i final’ a les reivindicacions de Catalunya, resulta inacceptable per la classe política del país. Tant CiU com ERC i ICV han proposat aquest cap de setmana d’articular un front comú al Congrés per fer evident el rebuig a la sentència, un front comú català que inclogui, òbviament, els 25 diputats del PSC. Des de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida ha advertit que la manifestació del 10-J pot ser un ‘aquelarre independentista‘ si no hi ha unitat a Madrid. Entre els socis del PSC al tripartit, el republicà Joan Puigcercós ha demanat que els diputats catalans del PSC no donin suport a cap proposició del PSOE, i en la mateixa línia s’ha expressat l’ecosocialista Joan Herrera, que dissabte va parlar fins i tot d’una acció conjunta contra els pressupostos de l’Estat.

Redacció
Redacció 05/07/2010

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va ser el primer dissabte en apostar per condicionar cada votació al congrés per fer respectar el que el poble va votar en referèndum. ‘Cal començar ja amb les primeres votacions que puguem posar en marxa i continuar després amb els Pressupostos Generals de l’Estat’, va indicar l’ecosocialista.

També ha advocat per la unitat, però ja aquest diumenge, el secretari general de CiU i portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, que ha advertit que la manifestació del 10 de juliol es pot convertir en un ‘aquelarre independentista’ si abans els partits catalans no són capaços de subscriure una resposta unitària a la sentència del Constitucional, i això passa per ‘situar el problema català al cor de la política espanyola’.

Aquesta unitat catalana a Madrid s’ha d’articular, a parer de Duran, al voltant de tres eixos: llengua, cultura i finançament. Serviria, a més, per evitar que tant el PSOE com el PP continuïn traslladant el debat a Catalunya i alimentant les diferències entre partits.

Puigcercós: ‘Cal un canvi d’actitud’

Per la seva banda, el president d’ERC, Joan Puigcercós, ha demanat a tots els diputats catalans que no donin suport estatal en cap proposició al Congrés. ‘No n’hi ha prou amb fer resolucions de protesta, cal un canvi d’actitud’, ha dit a CiU i a PSC, a qui ha recriminat el seu suport a les mesures antidèficit del govern espanyol.

Mentrestant, el president de la Generalitat, José Montilla, ha parlat d’unitat, però l’ha circumscrit a la manifestació del 10 de juliol. De fet, el socialista ha reivindicat el seu desig d’encapçalar la manifestació amb la senyera, rebutjant la pancarta a favor del dret de decidir d’Òmnium, perquè ‘no hi ha cap pancarta que pugui acollir més sentiments d’unitat que la bandera’ del país.

Ho ha demanat després d’anunciar la setmana passada que ell romandria amb una senyera uns metres endarrerit respecte la capçalera de la marxa, que portarà per lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’.