Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

CiU, ERC, AM2000 i la CUP, junts per la independència i les consultes d’autodeterminació

|

- Publicitat -

Amb aplaudiments i crits d’independència des del mateix moment de l’inici del míting, l’acte ha esdevingut un clam unànime tan a favor del ‘sí’ a la consulta d’autodeterminació que es farà a Arenys de Munt el diumenge 13 de setembre, com en defensa de la convocatòria de referèndums a tots els municipis catalans. De fet, ja segueixen Arenys de Munt Sant Pere de Torelló, Figueres (Alt Empordà), Argentona (Maresme) i Seròs (Segarra). A l’acte, amb una forta càrrega emotiva en tot moment, hi han assistit més de 700 persones, que han omplert a vessar la Sala Municipal d’Arenys de Munt, precisament la sala pública on l’Estat vol impedir que s’hi celebri la consulta del 13, que els organitzadors han deixat ben clar que es farà en qualsevol dels casos.

No serà una única ‘flor d’estiu’

Publicitat

Tot apunta que la d’Arenys de Munt no serà una única ‘flor d’estiu’, en paraules de l’alcalde de Sant Pere de Torelló (Osona) i president de les Enteses pel Progrés Municipal coaligades amb ICV-EUiA, Jordi Fàbrega, que ha instat a les EPM que ho vulguin a convocar processos de consulta com el d’Arenys de Munt. En una encesa i repetidament aplaudida intervenció, el també promotor de la plataforma d’electes per l’autodeterminació Decidim.cat –formada per 1.200 regidors i 146 alcaldes- ha assegurat que d’entrada ’30 o 40′ municipis han manifestat la seva voluntat d’emular la iniciativa d’Arenys de Munt. I és que per Fàbrega, el món municipal ‘no pot quedar reclòs’ en la gestió local del dia a dia, ni es pot inhibir del ‘procés d’emancipació nacional’.

‘CiU acompanyarà totes les consultes’

Àngel Colom ha considerat que ‘si començant per baix Espanya es posa tant nerviosa, vol dir que anem bé’. Creu que Arenys de Munt ha obert un ‘precedent’ i és ‘pioner’. Ha retret que l’Estat ‘no tingui res més a fer’ que intentar impedir la consulta. ‘Catalunya és una nació que vol tenir Estat propi, com Escòcia i el País Basc’, ha pregonat Colom, que ha assegurat que ‘Convergència i CiU acompanyarà’ totes les consultes d’indepèndència que es promoguin als municipis catalans, que tindran ‘darrera’ als grups municipals de la federació. ‘Vull viure i vull veure Catalunya Estat independent, ha cridat Colom per gaudi del públic.

La mirada posada en la llei de consultes

Tot i això Colom ha criticat a la Llei de consultes populars que promou el Govern i que es tramita al Parlament, perquè deixa en mans de l’Estat –que ‘juga brut’- l’autorització de referèndums, tot i que ho ha rebaixat admetent que té aspectes positius. Tampoc se n’ha estat Simó de contestar-li que la Llei de consultes és una llei ‘jurídicament impecable’, si bé ha admès que ‘caldrà anar més enllà’. Simó ha fet una crida a la unitat d’acció i ha instat els arenyencs a votar el 13 ‘sense por’ ni caure en les ‘provocacions’ dels falangistes. Ha considerat que l’Estat fa ‘el ridícul’ oposant-se a la consulta d’Arenys de Munt, un ‘acte de normalitat’ que, malgrat que és simbòlic, ‘neguiteja, però neguitegem bé, amb el cap’ sense caure en provocacions. Ha defensat l’estratègia dels republicans en el procés per sumar una majoria social i política a favor de la indeèndència, i ha recordat que, per ERC ‘sense alliberament socialno hi ha alliberament nacional, i sense alliberament nacional és difícil l’alliberament social’.

Titot vol canviar el joc, no les regles

El cantant de Brams i militant de la CUP de Berga, Francesc Ribera ‘Titot’, ha fet un enginyós paral·lelisme de la situació del país amb els seus jocs d’infància. Ha dit que ell no vol ‘que canviïn les regles del joc’ –amb crítica explícita a l’Estatut i el finançament, sinó que vol ‘canviar el joc’. ‘L’única manera de deixar el monopoli per jugar a la botifarra és aixecant-se de la taula, com ha fet Arenys de Munt’, ha asseverat.

Ampli uport a Arenys

Al míting unitari d’Arenys de Munt hi han assistit diputats de CiU i ERC del Maresme, alcaldes i regidors d’ERC, CiU i les CUP de la comarca, a més de dirigents de les JERC i dirigents de les joventuts del Sinn FÉinn que participen en unes estades de formació amb les JERC. S’hi ha recitat poemes de Salvador Espriu i Miquel Martí i Pol, i han conclòs amb un llarg aplaudiment després del cant dels Segadors amb estelades i pancartes amb la llegenda ‘Som una nació’ entre el públic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut