Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CiU demanarà la cessió de la caserna del Bruc de Barcelona

El Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés dels Diputats defensarà en la sessió plenària del pròxim dimarts una proposició no de Llei que insta el Ministeri de Defensa a cedir gratuïtament la caserna del Bruc de Barcelona a les administracions públiques catalanes per a la construcció d’habitatges de règim públic de lloguer per a joves, equipaments per a la ciutat de Barcelona i equipaments universitaris. En la iniciativa s’argumenta que des d’uns anys abans de la desaparició del servei militar obligatori, les necessitats de l’exèrcit han variat substancialment i que les seves prioritats estan més vinculades a la professionalització i la tecnificació dels seus efectius.

Redacció
Redacció 17/05/2008

En la iniciativa, subscrita pel portaveu de CiU al Congrés, Josep A. Duran i Lleida, s’argumenta que des d’uns anys abans de la desaparició del servei militar obligatori, les necessitats quantitatives i qualitatives de l’exèrcit han variat substancialment i que actualment les prioritats de l’exèrcit estan més vinculades a la professionalització i la tecnificació dels seus efectius. Actualment, la presència territorial de l’exèrcit ha adquirit nous paràmetres de racionalitat i simplificació atenent les seves noves funcions com la col·laboració amb els exèrcits d’altres estats membre de l’OTAN i la participació en missions de pau sota el control de Nacions Unides.

Com a conseqüència d’això, bona part de les seves casernes i instal·lacions logístiques han deixat de tenir la utilitat per a les quals s’havien concebut i moltes de les seves casernes, com la del Bruc a Barcelona, han passat d’estar situades als afores de la ciutat a quedar englobades en la pròpia trama urbana, en aquest cas envoltada de seus universitàries.

D’altra banda, argumenta el grup parlamentari de CiU, l’habitatge és una de les preocupacions més importants de la ciutadania en l’actualitat atès que cada vegada existeixen més dificultats per accedir a un habitatge digne i les administracions públiques implicades s’han de marcar com a prioritat facilitar l’accés a l’habitatge.

Una de les possibilitats per donar resposta a aquesta necessitat és utilitzar sòl del patrimoni de l’Estat per a construcció d’habitatge accessible. El Grup Català recorda que ‘en els últims anys el Ministeri de Defensa ha realitzat diferents cessions del seu patrimoni per a la construcció d’equipaments i habitatges, i que aquestes cessions s’han realitzat sense un criteri homogeni’.

CiU exposa que a la ciutat de Barcelona existeixen unes instal·lacions que depenen del Ministeri de Defensa, la caserna del Bruc, envoltada de seus universitàries que podria constituir un important espai a cedir per part de l’Administració de l’Estat per a la construcció d’habitatges socials i equipaments.

Davant aquesta realitat, el Grup Parlamentari Català (CiU), entén que haurien d’iniciar-se els tràmits amb les administracions catalanes per aconseguir la cessió de la caserna del Bruc a fi de destinar el sòl al desenvolupament de polítiques d’habitatge i altres utilitats de caràcter social i cultural.